'Alle' Nederlanders slachtoffer van datadiefstal

27 februari 2023

Cyber Criminaliteit

Op 23 januari heeft de politie drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het hacken van bedrijven, chanteren van eigenaren en de handel in gestolen persoonsgegevens. Na enig onderzoek blijkt dat de verdachten de persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders in hun bezit hadden.

Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort, een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man, die in Naaldwijk werd gearresteerd. Het nieuws wordt bijna een maand later pas naar buiten gebracht omdat de twee oudste verdachten na de aanhouding alleen nog contact mochten hebben met hun advocaat.

De verdachten zouden verschillende bedrijven hebben gehackt en gegevens hebben gestolen. Dit werd gevolgd door chantage en bedreiging om de persoonsgegevens te lekken. Er is zelfs een losgeld som betaald van 700.000 euro om dit te voorkomen.

Tijdens het onderzoek zijn er tientallen Nederlandse bedrijven als slachtoffer in beeld gekomen. De politie vermeld dat er van iedere Nederlanders wel iets van persoonlijke data bij zat. Een nare gedachte dus.

Drie van de vier verdachten zitten momenteel nog vast. De 18-jarige man is nog wel verdachte, maar onder voorwaarden vrij gelaten.

Meer lezen over deze arrestatie? Ga naar RTL nieuws.