Bedrijven blijven losgeld betalen. Maar waarom?

30 januari 2023

Cyber Criminaliteit

Het is een vraag die in de rondte blijft spoken: waarom gaan bedrijven nog altijd over naar het betalen van losgeld? Volgens Marc Lueck van Computable heeft het antwoord op die vraag meerdere lagen. Zo voldoen de meeste slachtoffers van een ransomware-aanval niet aan alle best practices en liggen de prioriteiten binnen het bedrijf ergens anders.

Betrokkenen zijn zich vaak wel bewust van de gevaren maar beveiligen alleen de kritieke assets. Organisaties realiseren zich achteraf vaak snel genoeg dat ze niet de juiste maatregelen hebben genomen en gaan 'dus' maar over op het betalen van losgeld.

Menselijke natuur
Volgens Lueck is deze afwachtende houding onderdeel van de menselijke natuur: "Veel organisaties vertrouwen nog altijd op ouderwetse oplossing om de problemen van morgen tegemoet te treden". Echter vereist er tegenwoordig een beveiligingsaanpak die meebeweegt met zijn tijd. Er hebben namelijk fundamentele veranderingen plaatsgevonden.

Bewustwording
Om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen, helpt het om er bewust van te zijn dat een cyberaanval slechts één keer succesvol hoeft te zijn. En het feit dat je als organisatie nooit 100 procent beschermd kunt zijn betekent niet dat je je kop in het zand moet steken. Het tij moet gekeerd worden om aanvallen te kunnen voorkomen door een zero-trust-aanpak boven aan de prioriteitenlijst te zetten.

Het volledige artikel lezen? Ga naar Computable