Bijna vier op de vijf mkb-bedrijven slachtoffer phishing

19 september 2023

Cyber Criminaliteit

Het landschap van cybersecurity vertoont de afgelopen jaren een zorgwekkende stijging in het aantal slachtoffers. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder klanten van ABN AMRO.

In 2022 zei maar 39% van de mensen dat ze slachtoffer waren van een cyberaanval of phishing attack. Nu is dat gestegen naar 80%. Opmerkelijk is dat mkb-bedrijven vaker doelwit zijn geworden dan hun grotere concurrenten. Maar liefst 75 procent van hen heeft namelijk te maken gehad met cybercriminaliteit.

Deze toenemende dreiging manifesteert zich in verschillende vormen, waarvan phishing de meest voorkomende variant is. Maar liefst 66 procent van de respondenten gaf aan ooit te maken hebben gehad met phishing-aanvallen.

Phishing opent de deur

Phishing-aanvallen dienen vaak als toegangspoort tot meer omvangrijke cyberaanvallen. Volgens de X-Force Threat Intellegence Index van IBM, verkregen cybercriminelen via phishing-aanvallen vorig jaar in 41 procent van de cyberincidenten toegang tot bedrijfsinformatie, persoonlijke gegevens of systemen. Bovendien kunnen dergelijke phishing berichten, die vaak binnenkomen via een e-mailadres, gebruikers aansporen om op een kwaadaardige link te klikken of downloadlinks of bijlagen te openen die malware bevatten. Deze schadelijke software kan systemen bijvoorbeeld monitoren voor spionagedoeleinden.

AI als vijand

Wat het geheel nog een stuk verontrustender maakt, is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door cybercriminelen. Ze benutten AI bijvoorbeeld om overtuigende phishing e-mails te genereren. Met behulp van geavanceerde algoritmen kunnen ze e-mails schrijven die extreem moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme communicatie.

Criminelen gebruiken gekloonde stemmen van bazen. Ze bellen werknemers en maken geld over naar frauduleuze bankrekeningen.

Mkb isoleert zich door beperkt bewustzijn

Deze verontrustende trends benadrukken het belang van cybersecurity en bewustwording bij bedrijven van alle groottes. Organisaties moeten hun medewerkers leren over de risico's van cyberaanvallen, vooral phishing. Om jezelf te beschermen tegen digitale bedreigingen, moet je sterke beveiligingsmaatregelen nemen als organisatie.

Bron: ABN AMRO

Hoe cyberweerbaar is uw organisatie?

Hoe is het gesteld met de cyberweerbaarheid van uw bedrijf? Elke organisatie, groot of klein, heeft cybersecurity nodig. Tegelijkertijd heeft elke organisatie andere voorzieningen nodig en andere behoeftes. Wij helpen uw organisatie om het gewenste volwassenheidsniveau te bereiken en vast te houden en daarmee risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Benieuwd waar u nu staat? Doe een Cybersecurity Scan. Download hier de brochure voor meer informatie.

Over TT3P

The Trusted Third Party (TT3P) biedt praktisch advies voor cybersecurity en biedt hulp door middel van de flexibele inzet van cybersecurity specialisten. Hiermee kan voor elk type organisatie het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, bedrijfsgegevens en het onrechtmatig toegang verkrijgen tot data door onbevoegde derden aanmerkelijk worden verkleind. Toets uw cyberweerbaarheid, download onze brochures of neem contact met ons opvoor vragen.