Cyberaanval verstoort fruitaanvoer in Antwerpse haven

11 februari 2022

Cyber Criminaliteit

Een aantal bedrijven uit de Antwerpse haven zijn vorig weekend slachtoffer geworden van een cyberaanval. Eén van de slachtoffers was het bedrijf Sea-Invest, een internationale terminaloperator voor onder andere fruit en voeding. Sea-Invest ondervindt momenteel nog steeds hinder bij de import van het fruit.

"We zoeken samen met onze concullega's en andere havens naar oplossingen om onze klanten toch zo goed mogelijk te faciliteren" laat de Belgische terminaloperator weten. Daarnaast vertelt hij dat het langzaamaan weer de goede kant op gaat, maar dat er aan een groot deel nog volop wordt gewerkt.

Een betrokkene uit de bananensector beaamt: "Het is complete chaos. Het moment was al dramatisch, want er was weinig fruit op de markt, maar inmiddels ligt de aanvoer van bananen al anderhalve week achter op schema. Het fruit moet handmatig uit containers gehaald worden wat resulteert in korte rijpschema's en veel onrust in de verschillende schakels." 

Beveiligingsexpert Eddy Willems meldt bij het ATV dat 40 tot 50 procent van de getroffenen van hackersaanvallen ingaan op de eis van losgeld. Wanneer deze eis genegeerd wordt moet vaak het hele netwerk hersteld worden. Dit kan weken duren. Het zou gaan om een krachtige ransomware van een grote groep hackers. Dankzij een sterke beveiligingsstrategie van Sea-Invest kon de schade voor een groot deel beperkt worden. Met een team van meer dan 40 IT-experts wordt nu dag en nacht gewerkt aan om het hele bedrijf zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. 

Het is helaas niet de eerste keer dat de haventerminals een doelwit zijn van een cyberaanval. In 2017 was ook Rotterdam al slachtoffer van een hackersgroep waardoor twee terminals stil kwamen te liggen. Sea-Invest laat ten slotte weten dat alles nu op een dergelijke manier geconfigureerd wordt en dat de kennis van de aanval meegenomen wordt naar de toekomst. 

Lees het gehele bericht op agf.nl