Cybercriminaliteit in de laatste drie jaar geëxplodeerd

18 januari 2023

Cyber Criminaliteit

Criminelen hebben massaal de switch gemaakt van off- naar online diefstal. De switch is zo groot dat het aantal fysieke inbraken, overvallen en straatroven vorig jaar historisch laag was. In tegenstelling tot de online criminaliteit. Deze verdrievoudigde bijna sinds 2019.

De politie heeft in 2022 bijna 797.000 misdrijven geregistreerd. Dit gaat om een combinatie van on- en offline misdrijven. Met een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder is de totale criminaliteit bijna op hetzelfde niveau als in 2019. De politie constateert echter wel dat de misdaadcijfers die toenemen anders van aard zijn.

Verschuiving
Zo heeft er een enorme verschuiving van off- naar online criminaliteit plaatsgevonden. Deze verschuiving heeft een grote sprong gemaakt tijdens de coronapandemie en is daarna helaas blijvend gebleven. In 2019 waren er 4715 aangiftes van cybercrime. In 2022 waren dat er 13.949, bijna drie keer net zoveel. Volgens operationeel specialist René Middag bij de Landelijke Eenheid is er veel jonge aanwas. "De kennis om online misdrijven te plegen, wordt breed gedeeld en het is gemakkelijk vanuit huis te doen."

Bron: AD