Cybercriminelen maken volop gebruik van AI

7 juli 2023

Cyber Criminaliteit

Uit het nieuwe cyberdreigingsrapport van Acronis blijkt dat cybercriminelen steeds meer generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-systemen, zoals ChatGPT, gebruiken om schadelijke inhoud te creëren en geavanceerde cyberaanvallen uit te voeren. Het uitgebreide onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan een miljoen wereldwijde endpoints en biedt inzicht in het cyberdreigingslandschap dat altijd in ontwikkeling is.

Volgens het rapport vormt ransomware het grootste risico voor kleine en middelgrote bedrijven. Hoewel het aantal nieuwe ransomware-varianten blijft dalen, blijven de ransomware-aanvallen een ernstig probleem. Daarnaast is er een alarmerende toename van gegevensdiefstal, waarbij gestolen gegevens worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie.

Candid Wüest, VP of Research bij Acronis merkt op: "Het aantal dreigingen in 2023 is gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat aangeeft dat criminelen de manier waarop ze systemen aantasten en aanvallen uitvoeren, opschalen en verbeteren. Om het dynamische dreigingslandschap aan te pakken, hebben organisaties flexibele, allesomvattende en uniforme beveiligingsoplossingen nodig. Die oplossingen bieden het nodige inzicht om aanvallen te begrijpen, de context te vereenvoudigen en efficiënte analyse te bieden voor elke dreiging, of het nu gaat om malware, kwetsbaarheid van de systemen en alles daartussenin."

Het rapport wijst op phishing als de belangrijkste methoden die criminelen gebruiken om inloggegevens te stelen. Alleen al in de eerste helft van 2023 is het aantal phishingaanvallen via e-mail met maar liefst 464 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast is er een toename van 24 procent in het aanvallen op organisatieniveau.

Het landschap van cyberaanvallen is voortdurend in ontwikkeling en cybercriminelen worden steeds geavanceerder. Ze maken tegenwoordig steeds meer gebruik van AI en bestaande ransomwarecode om diep in de systemen van hun slachtoffers door te dringen en gevoelige informatie te stelen. AI-malware kan detectie door traditionele antivirusmodellen omzeilen, wat resulteert in een toename van ransomware-aanvallen in de publieke sector ten opzichte van vorig jaar.

Meer inzichten lezen van het Cyberdreigingsrapport van Acronis? Klik hier