Drie keer is scheepsrecht: niet één, niet twee, maar drie keer slachtoffer

20 februari 2023

Cyber Criminaliteit

Het is al erg genoeg om het slachtoffer te worden van een ransomware-aanval, maar wat veel bedrijven vergeten is dat het nog erger kan. Dubbele en zelfs drievoudige afpersingen zijn tegenwoordig steeds vaker aan de orde. Zelfs na het betalen van losgeld als alles weer 'normaal' lijkt. Cybercriminelen eisen dan extra betalingen en dreigen anders privégegevens die ze buit hebben gemaakt alsnog openbaar te maken.

De extra bedreigingen drijven de kosten van ransomware enorm op. Zo lopen de kosten volgens sommige bronnen richting 2031 zelfs op naar 265 miljard dollar.

Bij een 'traditionele' ransomware-aanval worden belangrijke gegevens van een bedrijf of organisatie versleuteld en wordt er losgeld geëist in ruil voor een veilig herstel van deze data. Ondanks de grote stappen die er gezet zijn op het gebied van cybersecurity weten criminelen dit steeds te ondermijnen.

Sinds een tijd hebben cybercriminelen zich gerealiseerd hoeveel waarde organisaties hechten aan de veiligheid van gevoelige informatie en persoonsgegevens. En nu dubbele afpersing zo enorm rendeert, dachten aanvallers kennelijk: waarom stoppen?

Benieuwd hoe u uw organisatie kunt beschermen tegen twee- of drievoudige afpersing? Lees een aantal best practices via AG Connect.