Exponentiële groei in cybercrime: MKB'er moet maatregelen treffen

25 april 2022

Cyber Criminaliteit

MT/Sprout meldt dat meer dan 50% van de MKB'ers in Nederland te maken heeft met cybercriminaliteit. De gemiddelde schade van een dergelijke aanval is € 67.000. Helaas zet de groei in cybercrime exponentieel door. Cyberaanvallen halen dagelijks de nieuwskoppen en dan gaat het alleen om de grote organisaties. Echter is het zaak dat mkb'ers, startups en scaleups zich ook bewust worden van het risico en daarbij de gepaste maatregelen treffen.

Grote organisaties zijn zich al een langere tijd bewust van de gevaren van cybercriminaliteit en hebben vaak in ieder geval enige maatregelen getroffen om dergelijke aanvallen te voorkomen, of om de financiële risico's goed af te dekken. Helaas blijft het cyberbewustzijn bij mkb'ers, startups en scaleups een beetje achter. 

Ga actief op zoek naar losse eindjes
Om als ondernemer te voorkomen dat je wordt getroffen door een cyberaanval is het belangrijk om deurtjes na te lopen. Zijn alle medewerkers binnen je organisatie wel op de hoogte van hoe zij cybercrime kunnen herkennen? Ligt er een beleid klaar voor wanneer er een daadwerkelijke cyberaanval plaatsvindt? Worden er genoeg back-ups gemaakt? Dit zijn slechts enkele belangrijke vragen die je jezelf als mkb-ondernemer moet stellen.

Bent u al cyber-verzekerd?
Helaas is het als ondernemer niet mogelijk om 100 procent beschermd te zijn tegen cybercriminaliteit. Omdat vele criminelen tegenwoordig gebruik maken van massa-aanvallen kan het toch voorkomen dat je door een aanval wordt getroffen. De kosten kunnen dan hoog oplopen en dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. 

Meer lezen? Klik hier!