Grote zorg bij IT-beslissers over ransomware

14 februari 2022

Cyber Criminaliteit

Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 IT- en zakelijke besluitvormers zich zorgen maakt over het risico op ransomware-aanvallen. Ondanks deze grote bezorgdheid bespreekt slechts zo'n 57% van de IT-teams de toenemende dreiging op cyberrisico's. 

De lage betrokkenheid van de IT kan security-investeringen in gevaar brengen en organisaties meer blootstellen aan cyberrisico's, blijkt uit onderzoek van Trend Micro. Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro, laat weten: "Vroeger duurde het maanden of zelfs jaren voordat kwetsbaarheden werden uitgebuit nadat ze waren ontdekt. Nu gaat het om enkele uren, soms zelfs sneller". Daarnaast legt hij uit dat leidinggevenden steeds meer gaan begrijpen dat zij de verantwoordelijkheid hebben om op de hoogte te blijven. Toch voelen ze zich vaak overweldigd door hoe snel het cyberbeveiligingslandschap zich ontwikkelt.

Huidige investeringen in cybersecurity bevindt zich gelukkig niet op een dieptepunt. 42% van de respondenten van het onderzoek zegt dat hun organisatie het meest uitgeeft aan het voorkomen van cyberaanvallen om bedrijfsrisico's en datalekken te voorkomen. Toch wil 77% van de respondenten meer mensen in de organisatie verantwoordelijk stellen voor het beheren en beperken van risico's. Het grootste deel van de respondenten is het met elkaar eens dat de CEO meer verantwoordelijk moet worden gesteld. Gevolgd door CFO's en CMO's. 

Lees verder op Dutch IT-channel