Kleine bedrijven driemaal zo vaak het doelwit van social engineering-aanvallen

25 maart 2022

Cyber Criminaliteit

Een nieuw rapport van Barracuda beschrijft uitgebreid hoe spearphishing-aanvallen zich ontwikkelen. Het rapport geeft een overzicht van recente trends in spearphishing-aanvallen en laat zien wat bedrijven kunnen doen om zich hiertegen te weren. Spearphishing is een scam via e-mail of andere elektronische communicatie die specifiek gericht is op een individu, organisatie of bedrijf.

Het rapport onderzoekt verschillende actuele trends in spearphishing, wat voor soort bedrijven het vaakst worden aangevallen, de nieuwe trucs die cybercriminelen gebruiken en laat ook zien hoe bedrijven zich hiertegen kunnen beschermen. Eén van de key findings van het onderzoek is dat een gemiddelde werknemer bij een klein bedrijf met minder dan 100 werknemers 3,5 keer zo vaak het doelwit is van een social engineering-aanval als een werknemer bij een groter bedrijf.

Kleine bedrijven een groot doelwit
We hebben al een aantal keer proberen te benadrukken dat het idee dat kleine ondernemingen minder interessant zijn voor cybercriminelen dan grote organisaties, niet juist is. Dit wordt nogmaals bevestigd door het onderzoek van Barracuda. Werknemers bij een kleiner bedrijf zijn juist vaker het doelwit van een social engineering-aanval, met mogelijk ernstige gevolgen voor zo'n bedrijf. Het is daarom extra belangrijk dat deze bedrijven de juiste aandacht schenken aan cybersecurity.

"Kleine bedrijven beschikken vaak over minder middelen en hebben een gebrek aan securityexpertise, waardoor ze een stuk kwetsbaarder zijn voor spearphishing-aanvallen. Cybercriminelen profiteren daarvan", zegt Alain Luxembourg, regional director Benelux bij Barracuda. "Daarom is het belangrijk voor bedrijven om van iedere omvang om te investeren in security, zowel in technologie als in de educatie van gebruikers. De potentiële schade als gevolg van een data-inbraak of een gecompromitteerd account is hoger."

Benieuwd naar de andere bevindingen uit het onderzoek van Barracuda? Je kunt het rapport hier downloaden.

Bron: Winmag Pro