Menselijke fouten blijken hoofdoorzaak van datalekken in de cloud

9 mei 2023

Cyber Criminaliteit

Hoe voorkomt u de risico's op menselijke fouten die kunnen leiden tot een cyberaanval? Neem contact met ons op en wij helpen u.

Uit resultaten van het nieuwe 2023 Thales Data Threat Report blijkt dat er nog altijd een toename is van het aantal ransomware-aanvallen en risico's rond gevoelige data in de cloud. Een ruime meerderheid van de ondervraagde Nederlandse professionals ervaart dat cyberaanvallen toenemen in zowel ernst als aantal. Ruim een derde kreeg de afgelopen twaalf maanden te maken met een datalek.

SaaS-applicaties en storage-omgevingen in de cloud vormen vaak de belangrijkste doelwitten (28 procent), gevolgd door in de cloud gehoste bedrijfsapplicaties (26 procent) en systemen voor het beheer van cloudinfrastructuur (25 procent).

Menselijke fouten blijken grote oorzaak
Ongeluk zit in een klein hoekje. En dat blijkt. Simpele menselijke fouten en verkeerde configuraties kunnen namelijk ongewild in beveiligingsincidenten resulteren. Ruim 55 procent van de respondenten van het onderzoek gaf een menselijke fout aan als hoofdoorzaak van een datalek in de cloud.

Meer bevindingen lezen van het 2023 Thales Data Threat Report? Klik hier