MKB kwetsbaarder voor cybercrime sinds start pandemie

6 april 2022

Cyber Criminaliteit

Uit onderzoek van Sophos blijkt dat 43% van de ondervraagde mkb-managers denkt dat ze sinds het begin van de pandemie een stuk kwetsbaarder zijn geworden voor een cyberaanval. Daartegenover denkt echter de helft van alle ondervraagde mkb-managers in Nederland dat hun organisatie een cyberaanval wel zou overleven zonder extra investeringen in IT en beveiliging. Veel van deze kleinere organisaties zien een verzekering als een uitweg, vaak is dit echter niet de oplossing.

Verzekering is geen uitweg
Chester Wisniewski, Principal Research Scientist bij Sophos, merkt op dat er veel verschillen zijn tussen kleinere en grotere mkb-organisaties met betrekking tot de aanpak van cybercrime. "Veel kleinere organisaties zien een verzekering als hun uitweg bij cyberdreigingen. Maar als de huidige stand van uw security niet goed is, dan zal die verzekering helaas heel duur of zelfs onbetaalbaar worden. Een reden te meer voor kleinere organisaties om hun beveiliging uit te besteden aan een onafhankelijke partner die de risico's begrijpt."

Beleid tegen cybercrime
Investeren in goede beveiligingstechnologie is zeker noodzakelijk, maar het is ook belangrijk om bijvoorbeeld te denken aan het opstellen van een cybercrime-beleid. Ongeveer eenderde van de Nederlandse mkb-managers (34%) geeft aan dat hun organisatie geen cybercrime-beleid heeft. Dit terwijl een dergelijk beleid ernstige verstoringen van de bedrijfsactiviteiten kan voorkomen én het herstel na een cyberaanval kan bespoedigen. "Organisaties hebben een uitgebreide strategie nodig die meer dan alleen de IT-infrastructuur omvat. Het moet ook de juridische afdeling, PR, het senior management en de wetshandhaving omvatten", vertelt Wisniewski.

Meer lezen? Ga naar Dutch IT-channel