Mkb onderschat risico ransomware-aanvallen

27 september 2022

Cyber Criminaliteit

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf onderschatten vaak de risico's van ransomware-aanvallen. Dit blijkt uit het rapport 'Verkenning risicofactoren ransomware-aanvallen' van Dialogic. Bedrijven lopen hierdoor helaas meer en onnodig risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. 

Cyberaanvallen zijn tegenwoordig dagelijks nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de recente aanvallen op Uber of Rockstar Games. Naast dat dit soort aanvallen natuurlijk vervelend zijn voor je organisatie, kunnen ze ook nog eens maatschappelijke gevolgen hebben. De koppeling van systemen kan er namelijk voor zorgen dat slechts één aanval op een bedrijf impact heeft op de gehele keten en de economie.

Hackers gaan vaak voor 'semi-gericht'
Uit het rapport van Dialogic blijkt dat de gemiddelde losgeldbetaling na een ransomware-aanval ongeveer ligt tussen de 50.000 en 500.000 euro. Echter liggen de kosten voor een mkb-bedrijf in de praktijk van nog een stuk hoger. Dit komt bijvoorbeeld door de herstelkosten van systemen, misgelopen omzet of het inhuren van experts.

Hackers maken deze dagen vaak gebruik van een 'semi-gerichte' aanval. Wanneer criminelen erachter komen dat ze ook daadwerkelijk toegang hebben tot een bedrijf kijken ze of de buit het waard is. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar omzet en opgeslagen persoonsgegevens. 

De onderzoekers van Dialogic laten weten dat 30 procent van het mkb cybercrime als een groot risico voor hun organisatie ziet. Er wordt te weinig aandacht geschonken aan het up-to-date houden van software, het maken van een goede back-upstrategie, het monitoren van netwerkactiviteiten en het trainen van personeel. Bewustwording is hierbij key.

Meer lezen? Ga naar VPN Gids