'Nederland wordt dagelijks digitaal aangevallen'

13 mei 2022

Cyber Criminaliteit

Er zijn flink wat zorgen in Den Haag over een nieuwe Russische hackersgroep genaamt Sandworm, meldt BNR Radio. Sandworm maakt een bepaalde soort malware genaamd Industroyer. De VVD vreest voor een grote aanval op Nederlandse bedrijven en maakt zich zorgen. 'Nederland wordt dagelijks digitaal aangevallen, ik wil weten of we paraat staan', zegt VVD-kamerlid Queeny Rajkowski.

Volgens Rajkowski wordt Nederland dagelijks digitaal aangevallen. Deze cyberaanvallen vinden plaats bij verschillende soorten bedrijven, universiteiten en de Rijksoverheid. Het is daarom volgens Rajkowski is het belangrijk om aan de voorkant goed beschermd te zijn. 'Onze digitale veiligheidsmuren moeten we zo hoog en stevig mogelijk maken, ook dan kun je niet honderd procent garanderen dat ze binnen komen. Je moet een plan de campagne hebben: als een hacker eenmaal binnen is, dat je digitale branddeuren kunt sluiten.'

Cyber security moet en wordt tegenwoordig gelukkig als één van de belangrijkste punten op de agenda worden beschouwd. Binnen organisaties, maar ook bij de overheid.

Sandworm
Volgens Rajkowski richt Sandworm zich voornamelijk op vitale sectoren zoals watervoorziening, elektriciteit en de bediening van bruggen en sluizen. 'We houden nu slechts eens in de twee jaar een oefening, dat is veel te weinig. Kijk nog eens extra naar die systemen', laat Rajkowski weten.

Bron: BNR