Nutsbedrijven in Nederland voornaamste doelwit van cyberaanvallen in 2023

2 februari 2024

Cyber Criminaliteit

Een recente analyse van Check Point Research heeft onthuld dat nutsbedrijven in Nederland het afgelopen jaar het meest te lijden hadden onder cyberaanvallen. Deze bevindingen benadrukken een alarmerende escalatie van cyberbedreigingen in ons land.

Ransomware-aanvallen stijgen wereldwijd: Nederlandse nutsbedrijven zwaar getroffen

In 2023 was er wereldwijd een toename van 33 procent in het aantal organisaties dat doelwit was van ransomware-aanvallen. 10 procent van de organisaties werd hierbij ook daadwerkelijk getroffen door de schadelijke software. Dit is een significante stijging ten opzichte van het afgelopen jaar (2022), toen 1 op de 13 organisaties te maken kreeg met ransomware-aanvallen. De onderzoekers van Check Point Research merkten op dat er een evolutie plaatsvond in het cyberdreigingslandschap, vooral in de manier waarop ransomware-bedreigingen werden uitgevoerd.

Cyberaanvallen in cijfers: onderwijs daalt, detailhandel en gezondheidszorg stijgen

  • Gemiddeld werden organisaties wereldwijd blootgesteld aan meer dan 60.000 aanvallen, wat neerkomt op 1158 aanvallen per organisatie per week.
  • De onderwijs/onderzoek sector, voorheen een primair doelwit, zag een daling van 12 procent in het aantal aanvallen.
  • De detailhandel/groothandel sector kende een toename van 22 procent in het aantal aanvallen.
  • De gezondheidszorgsector zag een toename van 3 procent, wat zorgwekkend is gezien de kritieke aard van deze diensten.
  • Voor Nederland waren nutsbedrijven het grootste slachtoffer van ransomware met gemiddeld 300 aanvallen per week.

De cruciale rol van AI in de strijd tegen cybercriminaliteit

Zahier Madhar, security engineer expert bij Check Point, benadrukte het belang van bedrijven om zich te wapenen tegen cyberaanvallen. Hij wees op de cruciale rol van AI in de cyberbeveiliging, vooral bij het opsporen en analyseren van bedreigingen. AI-uitgeruste cyberbeveiligingssystemen zijn bijzonder effectief in het identificeren van anomalieën en het detecteren van nieuwe aanvalspatronen, wat helpt bij het beperken van potentiële risico's.

Versterking van cyberbeveiliging noodzakelijk in licht van evoluerende dreigingen

Deze gegevens, afkomstig van ThreatCloud AI, de Big Data Intelligence-engine van Check Point, benadrukken de noodzaak voor bedrijven, vooral in de nutssector, om hun cyberbeveiligingsmaatregelen te versterken. Met de voortdurende evolutie van cyberdreigingen is het essentieel dat organisaties alert blijven en zich aanpassen aan de veranderende tactieken van cybercriminelen.

Over TT3P

The Trusted Third Party biedt praktisch advies voor cybersecurity en biedt hulp door middel van de flexibele inzet van cybersecurityspecialisten. Hiermee kan voor elk type organisatie het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, bedrijfsgegevens en het onrechtmatig toegang verkrijgen tot data door onbevoegde derden aanmerkelijk worden verkleind en daarmee de digitale weerbaarheid worden vergroot. Vergroot uw cyberweerbaarheiddownload onze brochures of neem contact met ons op via e mail of telefoon voor vragen. Zorg ervoor dat uw cybersecurity in orde is!