Ook 'kleine' ondernemer interessant voor hacker

20 maart 2023

Cyber Criminaliteit

Het is ondertussen al goed duidelijk geworden dat cybercriminelen zich niet alleen richten op grote, internationale bedrijven. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf zijn minstens net zo interessant en moeten cybersecurity en informatiebeveiliging dus ook minstens net zo serieus nemen als de 'grote spelers'.

Grote bedrijven blijven aantrekkelijk
Er wordt dagelijks geschreven over verschillende soorten cyberaanvallen. Ondertussen zijn er een tal aan grote organisaties in het nieuws gekomen, zo onlangs nog het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T. Grote bedrijven zijn een aantrekkelijk doelwit en dat hebben ze te danken aan hun miljoenen omzet en persoonlijke gegevens van klanten.

'Dat zal ons toch niet overkomen?'
Kleine ondernemers denken snel dat ze niet interessant zijn voor hackers. En dat is helaas een verkeerde gedachte, vertelt Henk de Zwaan van Univé. Volgens hem is er te weinig bewustwording bij kleine ondernemers. "Ze weten wel dat cybercrime een ding is, maar vooral kleine ondernemers hebben heel erg het idee dat vooral grote bedrijven er last van hebben. Op zich is dat niet zo raar. Alle voorbeelden die je in de pers voorbij ziet komen, gaan over grote instellingen zoals ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n kleine ondernemer of zzp'er denkt daarom snel: ik ben helemaal niet interessant."

Uit de cijfers blijkt echter anders. Hackers en cybercriminelen hebben namelijk vaak helemaal geen specifiek doelwit in gedachte. Hun verdienmodel is simpelweg schieten met hagel. Wanneer je duizenden e-mails met malafide linkjes per dag verstuurt kun je erop rekenen dat er sowieso genoeg intrappen.

Maak prioriteit van cybersecurity
Hoe klein of groot je onderneming ook is, het is tijd om cybersecurity écht serieus te nemen. Een goede training vergroot het bewustzijn onder werknemers en kan een ransomware-aanval zelfs voorkomen.

Lees meer via VPNGids.nl