Opmerkelijke hacks die zorgden voor leveringsproblemen

16 februari 2022

Cyber Criminaliteit

Opslagbedrijf EVOS is vorige week het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dit resulteerde in het feit dat het bedrijf op verschillende plekken tijdelijk geen olie kon leveren. Helaas zijn leveringsproblemen een steeds vaker voorkomend gevolg van cyberaanvallen. Lees hier nog een aantal andere voorbeelden.

Schappen Albert Heijn leeg door hackers
In april 2021 waren de kaasschappen bij Albert Heijn een tijdje opvallend leeg. Toeleverancier Bakker Logistiek was namelijk het doelwit van een hackersaanval en kon daardoor tijdelijk geen voorverpakte kazen en andere versproducten leveren aan de supermarktketen. Het probleem kon gelukkig opgelost worden door een extern bedrijf. De toeleverancier kon gelukkig na een dag weer artikelen leveren.

Geen pakketjes ophalen bij MediaMarkt
Dit keer was een grote elektronicazaak de dupe van een cyberaanval. In verschillende vestigingen van MediaMarkt in Nederland, Duitsland en België konden klanten tijdelijk geen pakketjes ophalen en retourneren. De server van de elektronicazaak was namelijk besmet met gijzelsoftware door de hackergroep Hive.
Hive heeft mogelijk duizenden computers en servers vergrendeld en zou om 43 miljoen euro in Bitcoin hebben gevraagd voor het vrijgeven van alle gegevens. Er is niet bekend of MediaMarkt heeft kunnen onderhandelen met de cybercriminelen. Klanten konden na twee dagen weer netjes hun pakketjes ophalen of retourneren en er zijn volgens de MediaMarkt zelf geen klantgegevens gestolen.

Miljoenen Amerikanen zonder olie
Ook Amerika is helaas bekend met cyberaanvallen op bedrijven die olie leveren. In mei 2021 werden alle IT-systemen van Colonial Pipeline gehackt. Het bedrijf overziet een 9.000 kilometer lang pijpnetwerk dat diesel, kerosine en andere olieproducten vervoert. Door de aanval lagen de werkzaamheden van het bedrijf vier dagen plat en kon het bedrijf geen olie vervoeren. Deze leveringsproblemen leiden ertoe dat verschillende Amerikanen benzine gingen hamsteren en dat tankstations niet meer aan de vraag konden voldoen.
Hackergroep DarkSide bleek achter de aanval te zitten. Naar verluid heeft Colonial de groep ongeveer 5 miljoen dollar betaald. Opvallend is echter dat DarkSide later hun excuses aanbood voor de hack. "Ons doel is om geld te verdienen, niet om problemen te creëren voor de samenleving" laat de hackergroep weten.

Bron: NU.nl