Ransomware blijft reƫel gevaar: 'De volgende keer betalen we gewoon'

23 mei 2022

Cyber Criminaliteit

Uit een onderzoek van Kaspersky naar aanleiding van Anti-Ransomware Day 2022 blijkt dat negen op de tien organisaties die al eens door ransomware zijn getroffen, de volgende keer losgeld zouden betalen als ze opnieuw aangevallen worden.

Bij 88% van de bedrijven die al eens het slachtoffer zijn geworden van een ransomware-aanval zouden bedrijfsleiders er de volgende keer voor kiezen om losgeld te betalen. Dit blijkt uit het rapport 'How business executives perceive ransomware threat'. Bij organisaties die nog nooit slachtoffer zijn geweest van een dergelijke aanval zou echter maar 67% ervoor kiezen om losgeld te betalen. Daarnaast geven ze aan ook minder bereid te zijn om dit losgeld onmiddelijk te betalen. Tweederde van de bedrijven (64%) is al eens slachtoffer geweest van een ransomware-aanval, wat duidt op het feit dat ransomware nog steeds een reëel gevaar blijft. Echter lijkt het betalen van losgeld toch een betrouwbare manier om de kwestie aan te pakken.

Organisaties die al eens getroffen zijn daarnaast meer geneigd om direct losgeld te betalen om zo snel weer bij de gegevens te kunnen. Leidinggevenden binnen deze organisaties lijken daadwerkelijk te geloven dat dit de meest effectieve manier is om hun data terug te krijgen. De onderzoekers van het rapport stellen zelfs dat 97% van hen bereid is om het direct zo over te doen. Maar wat is hier nu de meest prominente reden voor? 

De bereidheid van het betalen kan toegeschreven worden aan het feit dat veel van deze bedrijven niet goed weten hoe ze op dergelijke bedreigingen moeten reageren, of simpelweg niet goed voorbereid zijn erop. Daarnaast kan het veel tijd kosten voordat gegevens worden teruggekregen, wat soms oploopt tot hogere kosten dan het losgeld. Ransomware blijft dus zeer zeker een reële dreiging voor cybersecurity. 

Bron: ChannelConnect