'Russische cybersoldaten gaan voor maximale schade'

27 februari 2022

Cyber Criminaliteit

Russische hackers voeren al weken cyberaanvallen uit op de digitale infrastructuur van Oekraïne. Cyberexperts waarschuwen voor een vernietigend virus dat westerse computersystemen kan aanvallen.

______________________________

In het kort:

  • Rusland vecht niet alleen fysiek maar ook digitaal tegen haar vijanden, zogenaamde hybride oorlogsvoering.
  • Op digitaal gebied is de strijd al veel langer gaande.
  • Russische hackers gaan voor maximale schade.
  • Voor westerse en Nederlandse computers bestaat een reëel risico.
  • Dit is meer dan ooit een reden om de basisbeveiliging op orde te brengen.

_______________________________

Russische hackers voeren al weken cyberaanvallen uit op de digitale infrastructuur van Oekraïne. Cyberexperts waarschuwen voor een vernietigend virus dat westerse computersystemen kan aanvallen. Het Security Operations Center van cyberveiligheidsbedrijf Northwave in Utrecht. De gele bollen op het beeldscherm zijn nieuwe meldingen van infecties in met name Oost-Europa.

Cyberoorlog barst los

Al weken voert Rusland aanvallen uit op de digitale infrastructuur van Oekraïne. Dat gebeurt ook met een vernietigend virus dat kan overslaan op westerse computers. Ethische hacker-collectieven slaan terug en leggen Russische computers plat, experts vrezen escalatie.

'Deze pagina werkt niet', zo staat vermeld op de website van het Russische ministerie van Defensie (mil.ru), een dag na de Russische militaire inval in Oekraïne. Rusland sluit het internet grotendeels af van de buitenwereld, nadat het is getroffen door massale DDos-aanvallen uit de rest van de wereld. Die proberen Russische computersystemen plat te leggen. Bij dit soort aanvallen sturen hackers zoveel berichten naar een computerserver, dat die zich verslikt in het dataverkeer en stil valt.

Ook Anonymous mengt zich in de strijd. Dit internationale collectief van 'goedaardige' hackers valt op vrijdag verschillende Russische websites aan. Tv-zender RT News, die veel staatspropaganda verspreidt en als Poetins spreekbuis wordt beschouwd, ligt plat na een DDos-aanval. Een van de beruchtste cybercriminele groepen van Rusland, Conti, laat weten met represailles voor cyberaanvallen op Rusland te komen.

 

‘Als het Westen de sancties tegen Rusland opvoert, dan houd ik mijn hart vast’

Frank Groenewegen, cyberexpert en partner bij adviesbureau Deloitte

Daarmee is de cyberoorlog van twee kanten in volle hevigheid losgebarsten. 'Ik vrees dat we nu pas in het begin zitten', zegt Frank Groenewegen, cyberexpert en partner bij adviesbureau Deloitte. 'De Russische hackers die tot nu toe Oekraïense banken en energiecentrales hebben aangevallen, zijn zeer gevaarlijk. Ze hebben laten zien dat ze dingen stuk durven te maken. Als het Westen de sancties tegen Rusland opvoert, dan houd ik mijn hart vast.'

Lees verder op FD.nl