Toename cyberaanvallen: Politie waarschuwt voor dreiging

7 juli 2023

Cyber Criminaliteit

Neem contact met ons op om meer te weten te komen over hoe u zich kunt beschermen tegen gijzelsoftware en de gevolgen ervan.

De politie ziet steeds meer hackers en cybercriminelen die "serieuze aanvallen" met gijzelsoftware uitvoeren. Deze vorm van cyberaanvallen veroorzaakt steeds grotere schade, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor hun klanten. Theo van der Plas is programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie. Hij benadrukt dat het van cruciaal belang is dat organisaties zich bewust worden van het feit dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hun eigen gegevens, maar ook voor die van anderen.

Onlangs is het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2023 gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het rapport waarschuwt voor slimme hackers en cybercriminelen en benadrukt hun grote impact op bedrijven en individuen. De onderlinge digitale verbondenheid vergroot de kwetsbaarheid en maakt de gevolgen van cyberaanvallen des te ingrijpender. Afpersing met gijzelsoftware, hacking software of andere schadelijke software wordt populairder omdat geavanceerde hackingtools makkelijker te krijgen zijn.

Het rapport benadrukt tevens dat buitenlandse mogendheden steeds vaker cyberaanvallen gebruiken om hun geopolitieke doelen te bereiken. Denk aan de oorlog in Oekraïne als voorbeeld. In deze tijd wordt er niet alleen fysiek gestreden, maar ook digitaal.

De NCTV waarschuwt voor de gevaren van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en generatieve AI. Deze tools maken malware makkelijker en maken beeldmateriaal en inhoud minder betrouwbaar en authentiek. Niettemin biedt kunstmatige intelligentie ook weer mogelijkheden om de digitale weerbaarheid te vergroten.

"Verwacht het onverwachte", adviseert de Nationaal Coördinator bedrijven. Zo reageer je adequaat op deze dreigingen. Daarnaast benadrukt hij om beveiligingsmaatregelen aan te scherpen

Van der Plas vraagt bedrijven en instanties om digitale veiligheid in hun plannen op te nemen. Begin met het volgen van basisregels voor online veiligheid. Een sterke wachtwoord is belangrijk om password cracking te voorkomen.

Installeer regelmatig updates. Gebruik tweestapsverificatie. Maak regelmatig back-ups. Zorg ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van online veiligheid.

Wees voorbereid op een cyberaanval of ransomware aanval. Ook burgers hebben een verantwoordelijkheid om hun persoonlijke gegevens zo goed mogelijk te beschermen.

Lees meer via VPNgids

Wat kunt u doen?

Leveranciers blijken vaak een zwakke schakel te zijn bij cyberincidenten en datalekken. Als ondernemer liggen er hoogstwaarschijnlijk waardevolle bedrijfsgegevens in handen van leveranciers. Maar hoe kunt u er voor zorgen dat u weet dat uw gegevens zich in een veilige en gezonde omgeving bevinden en andere risico’s voorkomen? Een security check biedt in dit soort gevallen vaak uitkomst. Bekijk hier meer informatie of neem contact met ons op.

Over TT3P

The Trusted Third Party (TT3P) biedt praktisch advies voor cybersecurity en biedt hulp door middel van de flexibele inzet van cybersecurity specialisten. Hiermee kan voor elk type organisatie het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, bedrijfsgegevens en het onrechtmatig toegang verkrijgen tot data door onbevoegde derden aanmerkelijk worden verkleind. Toets uw cyberweerbaarheid, download onze brochures of neem contact met ons op voor vragen.