Torenhoge 'rekening' voor tandartsbedrijf Colosseum Dental

9 augustus 2022

Cyber Criminaliteit

Sinds vorige week kunnen patiënten van 120 tandartspraktijken hun gaatjes even niet meer laten vullen. Er werd namelijk naar buitengebracht dat Tandartsbedrijf Colosseum Dental, waar ongeveer 120 tandartspraktijken in Nederland bij zijn aangesloten, slachtoffer werd van een ransomware-aanval. Cybercriminelen hebben verschillende computerbestanden versleuteld en de tandartspraktijken zijn sinds afgelopen donderdag gesloten.

De patiënten van de tandartspraktijken konden door de ransomware-aanval niet geholpen worden omdat onder andere hun dossiers versleuteld waren. Een bron meldde daarnaast aan Tweakers dat alle backups ook verwijderd waren. De cybercriminelen dreigden alle patiëntgegevens openbaar te maken.

Dit was de grootste aanleiding voor Colosseum Dental om de som aan losgeld te betalen aan de internetcriminelen. "Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen", laat het bedrijf zelf weten. Het is onduidelijk hoeveel geld het bedrijf heeft betaald.

Losgeld betalen? Niet als het aan de politie ligt!
Het betalen van losgeld wordt vaak als de meest snelle 'oplossing' gezien na een cyberaanval. Niets blijkt minder waar. De Universiteit van Maastricht betaalde eind 2019 bijvoorbeeld bijna 200.000 euro in cryptovaluta aan een hackergroep. De politie raadt het betalen van losgeld echter sterk af. Het hackingproces wordt hier namelijk mee in stand gehouden én je bent als organisatie na betaling niet eens zeker dat je je bestanden terugkrijgt.

De tandartspraktijken hopen in de loop van de week weer open te kunnen. Via de website van Colosseum Dental worden patiënten op de hoogte gehouden. 

Bron: NOS