Van fysieke inbraak naar cybercrime

25 mei 2022

Cyber Criminaliteit

Het aantal meldingen van fraude is tijdens de afgelopen jaren flink gegroeid. Er werden in het eerste kwartaal van 2022 wel 3242 meldingen gedaan van cybercriminaliteit, zoals phishing of WhatsApp-fraude. Eén op de vijf gemeenten in Nederland kampt zelfs met meer cybercrime dan fysieke inbraken, blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl.

In slechts 16 gemeenten door heel Nederland is tijdens het eerste kwartaal van 2022 geen enkele melding gedaan van cybercrime. Vergeleken met drie jaar geleden is dit een verschil van 100 gemeenten. In Amsterdam werden de meeste meldingen gedaan van digitale criminaliteit, namelijk 233 tot nu toe. Na Amsterdam volgt Tilburg met 98 gevallen en tot slot Rotterdam met 84 gevallen.

In Zeeland steeg het aantal aangiftes van cybercriminaliteit zelfs met 53,1%. In Flevoland met 40,1%, Utrecht met 14,3% en Groningen met 5,6%. Zo blijkt er uit cijfers dat er daadwerkelijk een shifting plaats vindt van fysieke naar online criminaliteit in de vorm van phishing, ransomware en meerdere sluwe technieken.

Bron: Emerce