7 trends op het gebied van cybersecurity

13 juli 2022

Cyber Security

Naar aanleiding van onderzoek denkt Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector, dat de wereld van cybersecurity de komende jaren flink zal veranderen. Het bureau heeft zeven belangrijke trends bekendgemaakt waar experts rekening mee moeten gaan houden binnen hun cybersecurity-beleid.

"We kunnen niet terugvallen in oude gewoontes en alle gevallen behandelen zoals vroeger. De meeste beveiligingsexperts erkennen intussen dat een grote storing maar één crisis weg is. We kunnen niet alles controleren, maar we kunnen de manier waarop we denken, onze filosofie én onze architectuur wel evolueren", laat Richard Addiscott, Senior Data Analyst bij Gartner, weten.

  1. In 2023 betreffen de overheidsregels die organisaties verplichten om rekening te houden met privacyrechten van consumenten ongeveer 5 miljard burgers. Deze regels zullen hoe dan ook impact hebben op hoe organisaties functioneren. Je kunt als ondernemer dus maar beter zo snel mogelijk beginnen met het integreren van alle privacyregels.
  2. 30 procent van de landen zal een wetgeving uitwerken die de betalingen van ransomware reguleert. Dit zou het namelijk moeilijker maken om je data terug te kopen van cybercriminelen.
  3. Tegen 2025 zal zo'n 80 procent van de ondernemingen kiezen voor een strategie waarbij de security via een cloudframework loopt. Volgens Gartner is dit essentieel om de hybride omgevingen van morgen mee te ondersteunen. 
  4. Tegen 2025 zal 60 procent van de organisaties 'zero trust' als startpunt voor beveiliging omarmen. Echter zal de helft er niet in slagen om voldoende van deze voordelen te profiteren.
  5. Cybersecurity zal binnen drie jaar als een primaire risicofactor worden gezien binnen 60 procent van de organisaties. Dit zal er voor zorgen dat organisaties meer zaken gaan doen met een onafhankelijke derde partij.
  6. 70 procent van de CEO's van bedrijven zal inzetten op een cultuur die het bedrijf wapent tegen meerdere soorten aanvallen of problemen tegelijkertijd.
  7. Cyberaanvallen zullen menselijke slachtoffers eisen. Gartner vreest helaas dat hackers nóg beter zullen worden in het hacken van OT-omgevingen.

Je kunt binnen je organisatie volgens Gartner dus maar beter direct uitgaan van het 'worst case scenario'. Het cyberdreigingslandschap wordt met de dag complexer en de kans op grotere én andere cyberaanvallen stijgt. Begin dus zo snel mogelijk met het opstellen van een degelijk cybersecurity-beleid en zorg ervoor dat deze in lijn ligt met de human firewall binnen je organisatie.

Bron: IT Daily