Cybercrime in 2024: De impact van AI op veiligheid en bescherming

22 december 2023

Cyber Security

In 2024 staat de wereld van veiligheid en bescherming voor een groeiende uitdaging: cybercriminaliteit. Deze toename ten opzichte van afgelopen jaren wordt versterkt door de opkomst van artificial intelligence (AI), waardoor zowel individuen als organisaties geconfronteerd worden met nieuwe veiligheidsrisico's. De traditionele criminaliteit zoals inbraken en overvallen maakt plaats voor een sluwe en technologisch geavanceerde vijand: cybercriminaliteit.

AI-aangedreven cyberaanvallen: een nieuwe bedreiging 

AI-technologieën transformeren de manier waarop cyberaanvallen worden uitgevoerd. De toegankelijkheid en effectiviteit van digitale tools, waaronder AI, stellen cybercriminelen in staat hun aanvallen te verfijnen en te automatiseren. Dit resulteert in een scala aan risico’s en kwaadaardige doeleinden, denk hierbij aan geavanceerde phishing-campagnes tot slimme ransomware-aanvallen.

Geavanceerde phishing-aanvallen door AI

Cybercriminelen gebruiken AI om persoonlijke informatie te verzamelen en te analyseren van potentiële slachtoffers. Dit resulteert in uiterst overtuigende phishing-campagnes die moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme communicatie. Deze AI-gestuurde aanvallen verhogen de kans dat mensen gevoelige informatie prijsgeven.

Ransomware: sneller en gevaarlijker door AI

AI-gestuurde ransomware-aanvallen is een van de andere zorgwekkende thema’s. Deze software kan beveiligingssystemen snel identificeren en omzeilen, waardoor het risico op grote datalekken en bedrijfsstoringen toeneemt. Deze methodes zijn niet alleen sneller en effectiever, maar ook moeilijker te bestrijden vanwege hun adaptieve aard.

De rol van bestuurders in cybersecurity

Met de toenemende dreiging van cybercriminaliteit is het cruciaal dat bestuurders een actieve rol spelen in cybersecurity. De opkomende wetgeving, zoals de NIS2, maakt bestuurders van kritieke organisaties en hun leveranciers direct verantwoordelijk en persoonlijk aansprakelijk voor de bescherming tegen cyberaanvallen. Deze wereldwijde trend benadrukt het belang van betrokkenheid en kennis van cybersecurity binnen het leiderschap van organisaties.

Noodzaak van een organisatie brede cybersecurity aanpak

In het tijdperk van AI-gedreven cybercriminaliteit is het essentieel om een geïntegreerde, organisatie brede aanpak van cybersecurity te hanteren. Dit houdt in dat iedereen binnen de organisatie, van de werkvloer tot de directiekamer, betrokken is bij het waarborgen van digitale veiligheid en bescherming tegen deze groeiende dreiging.

Over TT3P

The Trusted Third Party biedt praktisch advies voor cybersecurity en biedt hulp door middel van de flexibele inzet van cybersecurityspecialisten. Hiermee kan voor elk type organisatie het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, bedrijfsgegevens en het onrechtmatig toegang verkrijgen tot data door onbevoegde derden aanmerkelijk worden verkleind en daarmee de digitale weerbaarheid worden vergroot. Vergroot uw cyberweerbaarheid, download onze brochures of neem contact met ons op voor vragen.