Cybersecurity-tips voor Black Friday!

21 november 2022

Cyber Security

Black Friday en Cyber Monday zijn wereldwijd een van de drukste commerciële periodes op het internet. Bedrijven bereiden zich weken voor op toenemende drukte en een stijging van online omzet, maar ook cybercriminelen hebben deze datum dikgedrukt in hun agenda staan. Wij delen vandaag vijf tips om ervoor te zorgen dat u cyberveilig kunt online shoppen tijdens Black Friday en Cyber Monday!

  1. Gebruik een bankpas met een vast saldo die niet gekoppeld staat aan uw andere rekeningen. Zo kunnen cybercriminelen in ieder geval geen toegang krijgen tot uw overige- of spaarrekeningen. 
  2. Houd uw banktransacties in de gaten. Door uw bankafschriften zo nu en dan te controleren kunt u de kans op phishing of fraude verkleinen. Zo gebeuren er geen frauduleuze transacties zonder dat u het doorheeft.
  3. Vermijd impulsaankopen en gigantische deals. Het is vaak een trucje van cybercriminelen om slachtoffers te lokken met verleidelijke aanbiedingen. Denk hierbij ook aan het gebruik van tijdsdruk of countdown-aanbiedingen om je snel op verdachte linkjes te laten klikken.
  4. Gebruik een wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is een tool waar nog maar weinig mensen gebruik van maken. U hebt hierbij maar één hoofdwachtwoord nodig die de wachtwoordmanager vervolgens onthoudt en automatisch invult. Wanneer u op een kwaadaardige website terecht komt voert de wachtwoordmanager het wachtwoord automatisch niet in!
  5. Gebruik een webfilter en vermijd de 'autocomplete' van websites. Webfilters voorkomen dat u door websites bladert waarvan al bekend is dat ze gebruikt worden voor frauduleuze activiteiten. Zorg er daarbij voor dat u op uw netvlies heeft waar u gegevens opslaat. De 'autocomplete' uitzetten op zoveel mogelijk websites helpt bijvoorbeeld al met het voorkomen dat cybercriminelen vrije toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens.

Bron: Sophos