De Cruciale Rol van Jaarlijkse Technische Security Audits: Inzichten van een TT3P expert

4 februari 2024

Cyber Security

Als technisch auditor bij TT3P heb ik de kans gehad om diverse organisaties te helpen hun digitale veiligheid te versterken. Gebaseerd op deze ervaringen, wil ik het belang benadrukken van regelmatige Technische Security Audits, zoals onlangs uiteengezet door TT3P oprichter Patrick Jordens.
Ontdek kwetsbaarheden met een TSA Download de brochure

Waarom jaarlijks een audit?

In de snel veranderende wereld van cybersecurity is een jaar een lange tijd. Nieuwe kwetsbaarheden verschijnen constant, en cyberaanvallers worden steeds slimmer. Een jaarlijkse audit stelt organisaties in staat om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en hun beveiligingsmaatregelen dienovereenkomstig aan te passen.

Er zijn zelfs organisaties die ervoor kiezen om meerdere keren per jaar een audit uit te laten voeren, vooral als ze in een bijzonder dynamische sector werken of gevoelige informatie, zoals grote hoeveelheden persoonsgegevens, hanteren. Deze regelmatige controles helpen hen om een constante staat van paraatheid en veerkracht te behouden.

Wat ontdekken we tijdens audits?

Tijdens onze audits komen we een verscheidenheid aan kwetsbaarheden tegen, van eenvoudige configuratiefouten tot complexe beveiligingsgaten. Enkele veelvoorkomende bevindingen zijn:

  1. Verouderde software en systemen: Vaak vinden we systemen die niet regelmatig worden bijgewerkt, wat een groot risico vormt.
  2. Zwak wachtwoordbeleid: Simpele of hergebruikte wachtwoorden zijn een veelvoorkomend probleem.
  3. Onvoldoende netwerkbeveiliging: Gebrekkige firewall-configuraties of onbeveiligde toegangspunten zijn vaak aanwezig.
  4. Fouten in gebruikersbeheer: Onnodige gebruikersprivileges kunnen onbedoeld interne risico's creëren.
  5. Onopgemerkte infiltraties: Soms vinden we bewijs van eerdere of actieve inbraken die onopgemerkt zijn gebleven.

Organisaties moeten zich wapenen tegen steeds veranderende bedreigingen

De Technische Security Audit van TT3P is niet zomaar een routinecontrole; het is een essentiële strategie om de digitale veiligheid van een organisatie te waarborgen. Door regelmatig onze audits uit te laten voeren, kunnen organisaties zich wapenen tegen de steeds veranderende bedreigingen en hun systemen up-to-date houden. In lijn met de visie van Patrick Jordens, ben ik ervan overtuigd dat deze audits een fundamentele rol spelen in het bouwen van een sterke, veerkrachtige digitale omgeving.

Joost Grunwald

Technisch Auditor, TT3P