Deze securitytrends staan ons volgend jaar te wachten

12 december 2022

Cyber Security

Het afgelopen jaar zat vol met verschillende ontwikkelingen binnen het cybersecurity-landschap. Niet alleen liep het aantal cyberaanvallen hoog op, landen besloten om cyberaanvallen toe te passen om politieke voordelen mee te behalen en ransomware werd steeds vaker ingezet met dubbele of zelfs drievoudige afpersing. Maar wat staat ons volgend jaar allemaal te wachten? G DATA CyberDefense heeft zijn voorspellingen voor 2023 bekend gemaakt.

Psychische problemen
Intensieve cyberaanvallen kunnen een enorm overweldigend effect hebben. Dit zorgt voor psychische en fysieke gezondheidsproblemen bij onderzoekers en analisten. Dit is tegelijk een gevolg dat vaak over het hoofd wordt gezien. Als de hoeveelheid cyberaanvallen in 2023 blijft toenemen is het echter een kwestie van tijd dat er een tekort komt aan professionals. Met alle gevolgen van dien.

Ransomware aanvallen nog agressiever
Hoewel ransomware een van de populaire vormen is van cybercrime hebben we zeker alle varianten nog niet gezien. Er wordt verwacht dat ransomware nóg agressiever zal worden. In plaats van het daadwerkelijk versleutelen van data wordt er direct gedreigd met het plaatsen van de data op het internet. Deze tactiek zal voornamelijk gebruikt worden door kleinere groepen die de kennis en materialen simpelweg niet hebben om de data daadwerkelijk te versleutelen.

Killware
Killware is een vorm van cybercriminaliteit die direct invloed heeft op de mens. Denk bijvoorbeeld aan een cyberaanval op een ziekenhuis of elektriciteitscentrale. Killware-aanvallen kunnen zo ernstig zijn dat mensenlevens ervan in gevaar kunnen komen.

Meer lezen over de cybersecurity-trends die ons te wachten staan? Ga naar G DATA CyberDefense