Drugssmokkel bestrijden met cybersecurity

20 juni 2022

Cyber Security

Het is geen geheim dat de gemeente Rotterdam kampt met een groot probleem als het aankomt op drugsssmokkel in de haven. Echter investeert de gemeente sinds kort in een netwerk van slimme camera's en drones om deze drugssmokkel tegen te gaan. De managementsoftware van scheepsladingen wordt continu bijgewerkt om ervoor te zorgen dat enkel en alleen bevoegden toegang hebben tot de data. 

Bovenstaande informatie deelt de gemeente Rotterdam in het jaarverslag over de aanpak van ondermijnde criminaliteit. Ondermijnde criminaliteit is een vorm van misdaad waarbij criminelen misbruik maken van legale bedrijven. Wanneer je dus een cyberaanval uitvoert op een gemeente, ben je een ondermijnd crimineel. Het kabinet zet jaarlijks miljoenen euro's apart om de strijd aan te gaan met ondermijnde criminaliteit. Dit geld belandt onder andere bij de gemeente Rotterdam. Het grootste deel van dit geld wordt gebruikt voor ICT.

Netwerk van camera's
De gemeente Rotterdam investeert in een groot cameranetwerk van slimme camera's en drones. Een woordvoerder van de gemeente beschrijft het als "Een virtueel hek". "Er is al een groot netwerk aan camera's, maar dit willen we intensiever gaan gebruiken. Zo hebben we meer ogen op de haven, wat een enorm groot gebied is" laat de woordvoerder weten. De keuze voor nieuwe software en apparatuur is begrijpelijk, aangezien deze technologieën de afgelopen jaren enorm zijn ontwikkeld. 

Identity Security
Naast het cameranetwerk investeert de gemeente in updates van de managementsoftware van scheepsladingen. "We werken aan een ICT-tool om data over ladingen alleen beschikbaar te maken voor degenen die daartoe gerechtigd zijn", deelt een woordvoerder. In de cybersecurity wereld wordt dit ook wel security identity genoemd. 

De Rotterdamse Haven is een overheidsinstantie die zich net als de andere overheidsinstanties moet houden aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De BIO is een pakket met regels over cybersecurity waar identity security een belangrijk onderdeel van is. In welke updates de gemeente precies investeert is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat de aankomende softwaretool meekijkt met de cybersecurity van bedrijven die op de haven werken.

Op Prinsjesdag 2021 werd duidelijk dat Nederlandse havens dit jaar 24 miljoen euro ontvangen voor het bestrijden van ondermijnde criminaliteit. Rotterdam ontvangt een deel hiervan. Hoe groot dat deel precies is wordt later dit jaar pas duidelijk.

Bron: Techzine