Het cyberlandschap in 2022

25 februari 2022

Cyber Security

Cybersecurity is sinds het begin van de corona pandemie een veelbesproken discussie geweest. Daarnaast wordt het steeds een belangrijker thema voor bedrijven in alle sectoren. 2021 was een ongekend jaar met betrekking tot cyberaanvallen. In dit nieuwsbericht lees je hoe cybersecurity er in 2022 uit ziet.

Cybersecurity in 2021
Het aantal cyberaanvallen nam in 2021 sterk toe en ransomware was één van de populairste manieren onder cybercriminelen om slachtoffers te maken. De supply chain sector was afgelopen jaar het favoriete doelwit. Uit het 2021 Cybersecurity Careers Onderzoek van ISC blijkt dat cybersecurityprofessionals een nog belangrijkere sleutelrol zullen gaan spelen in deze context. Het belang van securityteams die bedrijven helpen zich te beschermen tegen cyberaanvallen staat niet langer ter discussie. Echter blijkt uit het rapport dat er nog steeds te weinig securityprofessionals zijn.

Soorten aanvallen in 2022
Door de toename van het aantal aanvallen zal cybersecurity een belangrijke sector blijven en verschillende investeringen vergen. Bedrijven zullen verschillende behoeften moeten heroverwegen. Cybersecurityprofessionals gaan te maken krijgen met een steeds grotere verscheidenheid aan dreigingen en soorten aanvallen. Dit zijn de 5 meest opvallende:

  • Phishing: deze aanval heeft als doel gebruikers van een onlinedienst te misleiden. Dit gebeurt vaak in de vorm van een e-mail die bijvoorbeeld afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare organisatie. 
  • Cloud security management: steeds meer bedrijven stappen over naar een cloud omgeving om hun gegevens te bewaren. Helaas zijn hier veel risico's aan gebonden. Als een cybercrimineel namelijk binnendringt in jouw cloud omgeving kan hij of zij gemakkelijk kwetsbaarheiden uitbuiten.
  • DDoS-aanvallen: distributed denial of service attacks zijn bedoeld om servers van een online dienst te vertragen of zelfs onbruikbaar te maken door ze te overspoelen met aanvragen. Dit soort aanvallen zijn vaak gericht tegen populaire sites, zoals banken of andere openbare diensten. 
  • Ransomware: ransomware-aanvallen zijn één van de populairste aanvallen voor cybercriminelen. Ransomware is malafide software die in staat is om de data van een gebruiker volledig te versleutelen. De gebruiker moet vervolgens losgeld betalen om zijn data terug te krijgen, maar de data wordt ook vaak gestolen of verkocht. Een ransomware-aanval wordt ook vaak gecombineerd met phishing-aanvallen. Er zit in een phishing e-mail dan vaak malafide software achter een link of bijlage verstopt. 
  • Spyware: spyware is een andere vorm van malafide software die vertrouwelijke data van gebruikers probeert te stelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om bankgegevens of zelfs een identiteit. Er zijn verschillende soorten software en elk heeft zijn eigen methode waardoor het lastig te ontdekken is. 

Lees meer op Managers Online