Mkb blijft kwetsbare sector voor cybercrime

3 december 2022

Cyber Security

Uit het nieuwe Security Navigator Rapport 2023 van Orange Cybersefense Nederland blijkt dat het mkb nog steeds een groot target is op het gebied van cybercriminaliteit. Ondanks dat er op sommige vlakken zeker overwinningen worden geboekt, blijven de uitdagingen in de cyberstrijd helaas erg groot. Zo hebben bedrijven bijvoorbeeld gemiddeld 215 dagen nodig voor het oplossen van een kwetsbaarheid.

Hoewel proportioneel gezien grote bedrijven een stuk harder worden getroffen, blijkt uit het rapport dat ongeveer 4,5 keer meer kleine bedrijven het slachtoffer zijn geworden dan de middelgrote én grote bedrijven samen.

Kleine en middelgrote bedrijven krijgen voornamelijk met malware te maken, namelijk zo'n 49 procent van de bevestigde incidenten (tegenover 35 procent in 2021).

Andere resultaten
Het onderzoek toont ook aan dat het aantal cyber-incidenten met 5 procent is gestegen. Dat zijn dus zo'n 34 incidenten per maand/per klant. Daarnaast kregen bedrijven van verschillende grootte te maken met cyberaanvallen, met een aandeel van 40 procent van de cyber-incidenten voor malware. Tot slot was bijna de helft (47 procent) van alle incidenten afkomstig van interne factoren, hetzij opzettelijk of per ongeluk.

Wilt u het volledige Security Navigator Rapport 2023 lezen? Klik hier