Tijd om je werkplekbeveiliging aan te scherpen

30 januari 2023

Cyber Security

Cybercriminelen worden met de dag slimmer en hun technieken en tactieken ontwikkelen zich sneller dan wij kunnen bijhouden. Het is binnen uw organisatie dan ook belangrijk om continu aandacht te hebben voor adequate beveiliging van uw IT-omgeving. Door verschillende recente ontwikkelingen is het bijvoorbeeld van belang dat de beveiliging van digitale werkplekken wordt aangescherpt. Winmag Pro somt ze voor u op.

1. Phishing wordt persoonlijker
Phishing e-mails waren vroeger redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze stonden bordevol met spelfouten en zagen er simpelweg anders uit dan reguliere e-mails. Inmiddels zijn phishingmails niet meer van 'echt' te onderscheiden. Ze worden persoonlijker en lijken soms zelfs afkomstig vanuit de directie van de desbetreffende organisatie.

2. MFA wordt misbruikt
MFA, beter bekend als multifactorauthenticatie was een lange tijd de 'holy grail' als het ging om toegangsbeveiliging. Cybercriminelen maken er nu echter slim gebruik van. Wanneer ze inloggegevens buit hebben gemaakt proberen ze in te loggen. De eigenaar van de gegevens krijgt een melding op zijn of haar telefoon maar weigert het verzoek. De crimineel blijft het proberen en na een aantal keer geeft de eigenaar toch toe. En zo makkelijk is het eigenlijk.

3. Verouderde applicaties
Het installeren van een verouderde applicatie op een smartphone kan gevaren met zich meebrengen. Een app die verouderd is kan namelijk ook onveilig zijn. Dit gevaar is echter redelijk eenvoudig op te lossen door de beveiligingsmaatregelen dusdanig in te richten dat het installeren van dergelijke toepassingen niet meer mogelijk is. Zo is het bijvoorbeeld een optie om uw medewerkers de mogelijkheid te geven om via de IT-afdeling een verzoek in te dienen tot het gebruik van de applicatie.

Gelukkig blijven beveiligingsmaatregelen zich ook in een rap tempo ontwikkelen. Zorg er als organisatie voor dat u alert bent en de juiste maatregelen neemt.

Het volledige artikel lezen? Ga naar Winmag Pro