World Backup Day!

6 april 2022

Cyber Security

De waarde van gegevens blijft toenemen. Echter gaat dit gepaard met de toenamde van uitdagingen bij het beschermen van deze gegevens. Uit CXO-onderzoek van Veeam blijkt dat 86% van de EMEA-organisaties een 'protection gap' heeft tussen de hoeveelheid gegevens die ze zich kunnen veroorloven te verliezen, en hoe vaak IT-systemen daadwerkelijk worden beschermd. World Backup Day herinnert ons aan het feit dat de behoefte aan robuuste maatregelen voor gegevensbescherming vandaag de dag belangrijker is dan ooit.

Een grondig back-up, replicatie- en herstelplan zou een noodzakelijk onderdeel van iedere gegevensbeschermingsstrategie moeten zijn. Zowel het landschap van cybercriminaliteit als de complexiteit van de IT-omgeving blijven toenemen en dit moet bijdragen aan het cyberbewust worden van organisaties.

Waarom een back-up?
Uit het Veeam Data Protection Trends Report 2022 blijkt dat bijna iedere organisatie te maken heeft met onverwachte storingen. Er zijn veel verschillende soorten incidenten die tot downtime kunnen leiden. Bovendien verergeren ransomware en andere cyberdreigingen de situatie: 51% van de EMEA-organisaties heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een uitval als gevolg van een cyberaanval.

Het komt erop neer dat alle gegevens waar geen back-up van gemaakt is, voor altijd verloren kunnen gaan bij een storing of cyberaanval. Of gegevens nu worden aangetast, of het gaat om stroomstorignen, onbedoelde verwijdering of cyberaanvallen, als je een back-up hebt van de gegevens kun je ze terugkrijgen. Volgens de 3-2-1-1-0-back-upregel van Veeam is het belangrijk dat er altijd minstens drie kopieën moeten zijn van belangrijke gegevens, op ten minste twee verschillende soorten media, ten minste één offsite en één als onveranderlijke kopie offline, en last but not least, zonder niet-geverifieerde back-ups of back-ups die met fouten worden voltooid. 

Ransomware: niet meer de vraag of, maar wanneer
Helaas is er nog steeds de perceptie dat ransomware toevallig een groep ongelukkige bedrijven treft. Echter is dit niet het geval. Meer dan 70% van de EMEA-organisaties heeft in de afgelopen 12 maanden last gehad van een ransomware-aanval. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat bedrijven van zo'n cyberaanval kunnen herstellen. 

Er zijn drie belangrijke elementen die samen de ultieme strategie vormen om belangrijke gegevens tegen cybercriminaliteit te beschermen. Namelijk het creëren van een human firewall door het opleiden van medewerkers, het zorgen van een goede uitvoering door het maken van back-ups en tot slot het investeren in een goede beveiligingsstrategie. 

Meer informatie? Ga naar Executive People