Forse premiestijging cyberverzekeringen

30 mei 2022

Cyber Verzekering

De cyberverzekeringsmarkt is in 2022 uitdagender dan ooit. De gigantische toename van ransomware-aanvallen zorgt ervoor dat het acceptatieproces van cyberverzekeraars steeds uitgebreider en arbeidsintensiever wordt. Aon, de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaar van Nederland, meldt dat zij de eerste helft van 2022 een flinke prijsstijging verwacht, met in de tweede helft van het jaar kans op een lichte stabilisatie.

Het aantal ransomware-aanvallen is verdriedubbeld sinds het begin van 2019 en de gemiddelde premiestijging in december 2021 was 137,3 procent. Dit blijkt uit het wereldwijde rapport 2022 Errors & Omissions and Cyber Market Review van Aon. 

Ransomware grootste oorzaak cyberclaims
Sinds 2018 is het aantal claims op cyberverzekeringen enorm gestegen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een gigantische stijging van ransomware-aanvallen. Het aantal ransomware-aanvallen is vanaf het begin van 2019 tot het eind van 2021 namelijk met 323 procent toegenomen. Het onderzoek toont verder aan dat organisaties gemiddeld 22 dagen uit de roulering zijn als gevolg van een ransomware-incident. Dit is ook direct de grootste schadecomponent.

Bovenstaande ontwikkelingen hebben voor een gemiddelde premiestijging van 137,3 procent op jaarbasis in december 2021. De verwachting van Aon is dat deze stijgingen in de eerste helft van 2022 aanhouden, waarna er eventuele stabilisatie kan optreden in de tweede helft van het jaar.

Acceptatieproces claims uitvoeriger
De toename van cybersecurity claims bij de verzekeraar zorgt voor een strenger acceptatieproces. Dit bestaat voornamelijk uit een stuk meer én uitgebreidere vragen over onder andere ransomware en recent gevonden kwetsbaarheden. De stijging van de premies zorgt er echter wel voor dat organisaties anders gaan kijken naar hun cyberverzekering als gevolg van de toename in cyberincidenten. 

Meer lezen? Ga naar MT/Sprout