Een ransomware-aanval voorkomen: hoe doe je dat?

17 augustus 2022

Cyber Weerbaarheid

Het voorkomen van een ransomware-aanval is soms moeilijker dan het lijkt. Volgens John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry, is het slim om te kijken naar de 'ingrediënten' van een ransomware-aanval. Je maakt ook geen vuur zonder brandstof, toch? 

Door middel van een aantal tips laat Schaap weten hoe je een ransomware-aanval het beste voor kunt zijn of hem in de ideale situatie zelfs kunt voorkomen. 

Demotiveer de dader
Achter iedere cyberaanval zit een dader die graag een slaatje wil slaan uit verschillende soorten doelwitten. Zo zijn er vele organisaties die cruciale, confidentiële informatie opslaan die gemakkelijk te achterhalen is. Daarom is het als bedrijf als eerste stap het belangrijkst om te zorgen dat er zo weinig mogelijk motivatie is voor een cybercrimineel om in te breken in jouw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door meerdere beveiligingslagen toe te voegen. Denk aan tweefactorauthenticatie (2FA), het opslaan van data in de cloud en het maken van meerdere back-ups. 

Beveiliging als #1 prioriteit
Cybersecurity heeft nog te weinig prioriteit binnen organisaties. Het onderwerp wordt vaak 'overgelaten' aan ICT-leveranciers met alle gevolgen van dien. Echter zijn mkb-bedrijven wereldwijd het grootste doelwit van cybercriminaliteit, met wel 11 tot 13 dreigingsaanvallen per dag per apparaat. Het is dus niet eens de vraag of er een cyberaanval dreigt te gebeuren, maar wanneer. 

Beveiliging moet daarom een topprioriteit zijn én blijven. Zorg voor een cyberbeleid met bijvoorbeeld geïntegreerde 'prevention-first beveiliging'. Deze AI-gedreven vorm van beveiliging spoort bedreigingen op, detecteert ze en reageert erop voordat er schade kan worden aangericht. 

Verbreed de interne kennis
Jouw bedrijf is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is het belangrijk dat niet alleen je directie, maar iedere werknemer binnen het bedrijf goed op de hoogte is van cybersecurity en de maatregelen. Versterk de kennis van je werknemers en maak ze bewust van de gevaren van cybercriminaliteit. Zo creëer je een 'human firewall' waar cybercriminelen maar moeilijk doorheen komen. Het regelmatig verfrissen van wachtwoorden en het maken van back-ups zijn enkele simpele voorbeelden hiervan.

Meer lezen? Ga naar Emerce