Last van ex-werknemers die misbruik maken van oude toegangsrechten

23 februari 2022

Cyber Weerbaarheid

Een onderzoek van Beyond Identity toont aan dat maar liefst 83% van alle ex-werknemers nog altijd toegang heeft tot gebruikersaccounts bij hun voorgaande werknemer. Deze informatie duidt op een serieus cyberrisico. Het is namelijk zo dat 56% van de groep ex-werknemers heeft aangegeven dat ze de toegang hebben gebruikt met het specifieke doel om hun voorgaande werkgever schade te berokkenen. 

Het behouden van toegang tot gebruikersaccounts blijkt enorm vervelend, vertellen betrokken organisaties. 74% van alle directieleden en managers gaf aan dat hun onderneming negatieve gevolgen heeft ondervonden naar aanleiding van een ex-werknemer die de beveiliging had geschonden. De meest voorkomende gevallen vonden plaats op social media (36%), daarna volgt het bekijken van zakelijke e-mails (32%) en op de derde plaats staat het stelen van bestanden en documenten (31%). Meer dan een kwart van de voormalige werknemers ging zelfs zo ver door in te loggen in het content management systeem van hun voormalige werknemer.

Gelukkig hoeft bovenstaand niet altijd het geval te zijn en is er licht aan het einde van de tunnel. Organisaties kunnen namelijk onbevoegde toegang tot door ex-werknemers voorkomen door af te stappen van wachtwoorden en andere onveilige authenticatiemethoden. Daarnaast kunnen ze voor meer goodwill zorgen, zodat werknemers die vertrekken een stuk minder reden hebben om hun voormalige werkgever te bestelen. 

Lees meer op Info Security Magazine