Gegevens Tweede Kamerleden op straat

8 oktober 2022

Datalekken

Afgelopen maand is het bedrijf ID-ware, dat voor onder andere de Tweede Kamer toegangspassen regelt, gehackt door een criminele organisatie.  Het gevolg is diefstal van een grote hoeveelheid aan gevoelige informatie...

Dit blijkt afgelopen vrijdag uit een onderzoek van de Volkskrant. Volgens staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) gaat het om de persoonlijke gegevens van bijna 3.500 mensen die in verband staan met de rijksoverheid.

Gijzelsoftware
Het bedrijf werd in september gehackt door een groep cybercriminelen. Zij gebruikte daarvoor gijzelsoftware genaamd ALPHV/BlackCat. De gegevens die gestolen zijn, zijn onder andere namen, geboortedata en pasgegevens. Een groot deel hiervan is zelfs online gezet. Deze data kan daardoor voor verschillende doeleinden worden ingezet.

Lek is gedicht
Alexandra van Huffelen laat in een reactie weten dat het om "beperkte" informatie gaat. "Veel van de gegevens zijn al bekend, denk aan pasfoto's of namen. Daar kun je niets mee. Het lek is gedicht, maar we moeten nog zien wat die organisatie met de gestolen gegevens gaat doen."

Losgeldeis
Het eisen van een losgeldsom is vaak het gevolg van een ransomware-aanval. Of hier nu sprake van is en of ID-ware hierop in is gegaan is nog onbekend. Volgens van Huffelen zijn er namelijk geen bedragen gevraagd en is er ook niets betaald. 

Bron: de Volkskrant