Meta ontvangt boete van 17 miljoen vanwege datalek

23 maart 2022

Datalekken

Meta, beter bekend als het voormalige Facebook Inc., heeft een boete van 17 miljoen euro gekregen van de EU vanwege een reeks aan datalekken uit 2018. Het gaat om een totaal van 12 datalekken op Facebook die voorkwamen in de periode van juni tot december 2018. Volgens de Ierse Data Protection Commission (DPC) heeft Facebook-moederbedrijf Meta niet genoeg stappen ondernomen om de persoonlijke gegevens van de Europeanen te beschermen.

Een voorbeeld van één van de twaalf lekken was een bug die het mogelijk maakte voor verschillende app-ontwikkelaars om de foto's van miljoenen Facebook-gebruikers in te zien. Meta laat in een statement aan Bloomberg weten dat het gaat om "een boete voor de manier waarop wij gegevens bijhielden die inmiddels is aangepast, niet het slecht beschermen van die gegevens".

De Europese privacywet Algemene verordering (AVG) schrijft voor dat organisaties bepaalde maatregelen moeten nemen om persoonsgegevens en gebruikersdate te beschermen. De Ierse waakhond heeft besloten dat Meta dat niet gedaan heeft en legt het bedrijf daarom een boete van 17 miljoen euro op.

Hoge boetes
In 2021 legde DPC Meta al een boete op van 225 miljoen euro voor een gesprek aan transparantie bij WhatsApp. De boete van 17 miljoen euro is aanzienlijk lager. Sinds de invoering van de AVG is het mogelijk voor Europese toezichthouders om boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet op te leggen. De hoogste boete tot nu, van 746 miljoen euro, is opgelegd door de Luxemburgse privacywaakhond aan Amazon. 

Bron: RTL nieuws