Stijging van 82% in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken

23 februari 2022

Datalekken

Uit de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report blijkt dat er in 2021 een stijging van 82% was in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Waar het totale aantal ransomware-aanvallen in 2020 nog 1474 was, ligt het aantal in 2021 op 2686. De stijging, in combinatie met de toename van andere soorten datalekken, benadrukt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers. 

Uit het rapport blijkt ook dat bedrijven in de techniek en industriesector het vaakst gedupeerde waren van een cyberaanval. Maar liefst 408 ransomware-gerelateerde datalekken vonden plaats in deze sectoren. De productie- en technologiesector volgen op plaats twee en drie met respectievelijk 309 en 227 aanvallen. De zakelijke (183) en financiële dienstverleners (170) volgen op plek vier en vijf.

Daarnaast werd uit het rapport duidelijk dat cybercriminelen in 2021 verschillende nieuwe technieken, tactieken en procedures hebben gebruikt om slachtoffers af te persen en gegevens te bemachtigen. Zo ontwikkelden ze bijvoorbeeld eigen tools om data buit te maken, in plaats van dat ze een openlijk beschikbare tool gebruikten. Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van nieuwe marktplaatsen om de gestolen data en gegevens op aan te bieden en verkopen. Dit gebeurde al via bijvoorbeeld fora op het dark web of 'hidden messaging' platforms. 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ga naar ICT magazine of bekijk het 2022 CrowdStrike Global Threat Report