Toename aantal datalekken in de cloud

20 juni 2022

Datalekken

Uit het 2022 Thales Cloud Security Rapport blijkt dat maar liefst 45 procent van alle bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een datalek in de cloud of een mislukte audit. Dit percentage ligt 5 procent hoger dan in 2021 en dat roept vragen op over de huidige cybersecurity-strategie van bedrijven.

Er is een wereldwijde toename van het gebruik van de cloud én van multi-cloudomgevingen. In 2021 maakten bedrijven wereldwijd gebruik van gemiddeld 110 software-as-a-service (SaaS)-oplossingen. In 2015 waren dit er pas 8. Daarnaast verdubbelde het gebruik van meerdere laaS-providers zelfs in 2021. Eén op de vijf respondenten vertelde met drie of meer partijen te werken. 

Té complex?
Met het toenemende gebruik van de clouddiensten nemen ook de zorgen over de complexiteit ervan toe. 51 procent van de IT-professionals was het eens met de stelling dat het moeilijker is om grip te houden op de privacy en databescherming in cloudomgevingen. De overstap naar de cloud neemt daarnaast in complexiteit toe. Dit gaat gepaard met een grotere behoefte aan krachtige beveiligingsoplossingen. 66 procent van de respondenten gaf aan 21 tot 60 procent van al hun gevoelige data op te slaan in de cloud en moeite te hebben om deze data volledig te classificeren.

Datalekken
Applicaties en data in de cloud zijn een populair target als het aankomt op cyberaanvallen. Uit het onderzoek bleek dat 26 procent van de respondenten een melding maakte van een toename van het aantal malware-aanvallen, 25 procent van een toename van het aantal ransomware-aanvallen en 19 procent van een toename van het aantal phishing- en whaling-aanvallen. 

Bescherming van gevoelige informatie
Uit het onderzoek blijkt ook dat voor de IT-professionals encryptie een essentieel onderdeel is van het beveiligingsmechanisme. De meerderheid van de respondenten (59%) gaf aan momenteel gebruik te maken van encryptie om gevoelige data in de cloud veilig te houden, maar zij gaven ook aan dat nog lang niet al hun data versleuteld wordt. Bovendien lijkt het erop dat de wildgroei aan platforms voor sleutelbeheer problemen voor bedrijven kan opleveren. 90 procent van de respondenten gebruikt nu al drie of meer platforms voor sleutelbeheer.

Meer lezen? Ga naar MaakIndustrie