Dreiging cyberaanvallen op mkb blijft groeien

7 juli 2023

Security Awareness

Neemt u afdoende beveiligingsmaatregelen om de groeiende dreiging van cyberaanvallen op uw bedrijf tegen te gaan?
TT3P helpt u dit uit te zoeken. Neem contact met ons op.

Beveiligingsexpert Kaspersky waarschuwt in een recent rapport voor de groeiende dreiging van cyberaanvallen op kleine en middelgrote bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat deze bedrijven wereldwijd negentig procent van het totale aantal ondernemingen vormen. In het rapport wordt benadrukt dat deze bedrijven een aantrekkelijk doelwit zijn geworden voor cybercriminelen om verschillende redenen. Eén daarvan is dat ze vaak onvoldoende beveiligingsmaatregelen nemen.

Criminelen maken gebruik van diverse tactieken om toegang te krijgen tot de data van kleine en middelgrote bedrijven. Denk hierbij aan het uitbuiten van softwarekwetsbaarheden, phishing of misleidende tekstberichten. Een andere opkomende trend is "smishing", een combinatie van SMS-berichten en phishing. Criminelen sturen dan valse tekstberichten naar werknemers om hen te misleiden en schadelijke software te installeren.

Volgens het rapport van Kaspersky heeft het mkb wereldwijd in de eerste vijf maanden van dit jaar al meer dan 764.000 kwaadaardige bestanden gedetecteerd en verwerkt. Dit illustreert de omvang van de dreiging waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd.

Om je als klein en middelgroot bedrijf te beschermen tegen deze groeiende dreiging is het van cruciaal belang om te investeren in solide cybersecuritymaatregelen. Denk aan het gebruik van geavanceerde antivirussoftware en firewalls, het up-to-date houden van beveiligingssystemen, het implementeren van sterke wachtwoorden en uitvoeren van regelmatige back-ups, maar ook het trainen van werknemers in cyberbewustzijn en best practices.

De menselijke factor speelt een belangrijke, al dan niet de belangrijkste rol, in de beveiliging van bedrijven. Werknemers moeten zich bewust zijn van de risico's en bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en moeten op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en vormen van cyberaanvallen. Dat wordt benadrukt in het rapport van Kaspersky. Het regelmatig organiseren van trainingssessies kan hierbij goed helpen.

Bron: ITdaily