Het besef is er: mkb neemt cybersecurity steeds serieuzer

23 januari 2023

Security Awareness

Het besef lijkt er eindelijk een beetje te komen. Mkb'ers realiseren zich dat een succesvolle ransomware-aanval het einde kan betekenen en vinden het tijd om cybersecurity hoger op de agenda te zetten. Onderzoek van Datto stelt zelfs dat de budgetten worden verhoogd.

Een groot deel van het mkb is al eens in aanraking geweest met cybercriminaliteit in verschillende vormen. Hoe vervelend dit ook is, het maakt dat organisaties nu met regelmaat stellen dat ze zich bewuster (moeten) worden van de veiligheidsrisico's. Datto stelt dat de helft van alle bedrijven ten minste één keer te maken heeft gehad met virussen en phishingberichten. Ransomware heeft bij een kwart van de bedrijven schade aangericht. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat het mkb niet gespaard blijft.

Besef en erkenning van de ernst
Eén van de belangrijkste bevindingen uit het rapport is dat meer dan de helft van de IT-professionals zich realiseert dat een succesvolle cyberaanval serieuze, al dan niet fatale gevolgen kan hebben voor een organisatie. Combineer dit met het gegeven dat zes op de tien bedrijven dit jaar mogelijk met een succesvolle ransomware-aanval te maken krijgt, dan is de schade die dit jaar aangericht kan worden enorm. Denk bijvoorbeeld aan een enorme som aan losgeld.

Kortom, bedrijven kunnen haast niet meer anders dan cybersecurity hoger op de agenda te zetten. Groeiende budgetten, trainingen voor medewerkers en een recovery plan moeten onderdeel worden van de bedrijfsvoering.

Meer lezen over de uitkomsten uit het rapport van Datto? Ga naar Techzine