'Tis the season to be safe...

28 november 2022

Security Awareness

De feestdagen zijn voor retailers één van de beste periodes van het hele jaar. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis staan volop in het teken van on- en offline winkelen. Wat echter vaak wordt vergeten is dat de feestdagen ook een populaire periode zijn voor cybercriminelen om hun slag te slaan en kwaadaardige campagnes uit te voeren. Denk aan phishing-aanvallen, opportunistische scams en aanvallen op betalingssystemen bijvoorbeeld. Het is tijdens de mooiste tijd van het jaar dus extra belangrijk om alert te zijn.

Een ander type aanval die vaak voorkomt tijdens de feestdagen is oplichting middels terugbetalingen of retourzendingen. Cybercriminelen versturen dan slinkse e-mails met daarin een betaalverzoek voor een retour of verzoek om terugbetaling van een aankoop naar een klantenservice of consument. Het is dan de bedoeling dat het doelwit een malafide document opent of op een phishing-link klikt. Vervolgens wordt er dan malware geïnstalleerd en hebben de cybercriminelen vrij spel. Het is dan een kwestie van tijd voor je persoonlijke gegevens gestolen kunnen worden.

Wees de criminelen altijd 1 stap voor...
Om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit rond de feestdagen is het belangrijk om alle IT-activiteiten continu te monitoren. Zo weet u zeker dat u er vroegtijdig bij bent, mocht er iets mis gaan. Zorg er daarbij voor dat uw personeel extra alert is. Zo gaat uw onderneming veilig het nieuwe jaar tegemoet!

Bron: Winmag Pro