Zo herkent u een phishing e-mail!

9 januari 2023

Security Awareness

Wist u dat social engineering en phishing verantwoordelijk zijn voor 70 tot 90 procent van alle kwaadaardige cyberinbreuken? De technieken die cybercriminelen gebruiken worden steeds preciezer en sluwer. Dat betekent dat u het verschil tussen een phishing e-mail en een echte e-mail soms bijna niet eens kunt zien. Waar u dan precies op moet letten? Wij vertellen het u.

Er zijn een aantal punten die u bij een twijfelachtige e-mail kunt doornemen om na te gaan of u te maken heeft met een phishing e-mail.

1. Afzender
De afzender is een van de eerste dingen die u altijd na moet gaan. En dan bedoelen we niet alleen de naam van de afzender, maar ook het e-mailadres dat erachter hangt. Kent u deze persoon niet? Dan moet er meteen een belletje gaan rinkelen. Herkent u de afzender wel? Ook dan kunt u er niet direct vanuit gaan dat de e-mail onschuldig is. Daarom is het uiterst belangrijk om ook het domein te checken.

2. De ontvanger
Vervolgens is het goed om na te gaan wie de ontvanger is van de desbetreffende e-mail. Bent u dat alleen? Of staat u in de cc van een grote groep mensen die u ook nog eens niet herkent? Dan kan het zomaar zijn dat deze e-mailadressen zijn gestolen als gevolg van een datalek.

3. Hyperlinks in de mail
Phishing e-mails hebben eigenlijk altijd als doel om u te verleiden op een link te drukken. Het gevaarlijke van deze sluwe hyperlinks is dat u bij een eerste blik niet kunt zien waar de link naartoe leidt. Daarom is het goed om altijd even met de muis over de link te bewegen (zonder te klikken) en naar de domeinnaam te kijken. Vaak valt het dan op dat de bedrijfsnaam net wat afwijkt van het origineel. Hierdoor kunt u al een groot deel van de phishing e-mails tegenhouden.

4. Tijdstip
Het tijdstip van een e-mail kan ook een aanwijzing zijn dat u met phishing te maken heeft. Heeft u de e-mail bijvoorbeeld midden in de nacht ontvangen? Terwijl de afzender zich niet aan de andere kant van de wereld bevindt? Dan moet er zeker een belletje gaan rinkelen.

5. Onderwerpregel
Kijk ook altijd even naar de onderwerpregel van de e-mail. Is de regel niet relevant voor u als lezer? Of matcht de onderwerpregel totaal niet met de inhoud van de e-mail? Dan is de kans erg groot dat u te maken heeft met een phishing e-mail. Pas dan dus goed op.

Meer belangrijke punten waar u op moet letten? Ga naar Managers Online.