5 cyber security topics die hoog op je agenda (moeten) staan

29 augustus 2022

Cyber Weerbaarheid

Cyber security is een onderwerp dat binnen organisaties een prominente plek zal (blijven) opeisen. ITdaily vroeg een aantal verschillende cyber security-experts daarom welke onderwerpen en uitdagingen volgens hen op de prioriteitenlijst van dit najaar staan. In deze blogpost lees je vijf cyber security-uitdagingen die jouw bedrijf de komende tijd niet mag negeren.

1. Wees je bewust van waar je je data opslaat en bewaart
Sinds het COVID-19 tijdperk is hybride werken de nieuwe norm geworden. Men krijgt veel vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer er gewerkt wordt. Hiermee heeft het concept 'cloudificatie' een gigantische vlucht genomen. Bedrijven gebruiken verschillende applicaties om hun data mee op te slaan in de cloud. Maar waar bevindt deze data zich vervolgens? En staat de data daar veilig?

Organisaties vertrouwen vaak blindelings op hun IT-leveranciers. Toch adviseert Friso Haringsma, Managing Director bij Datacenter United, om deze partijen goed te analyseren en de juiste vragen te stellen. Dit om misbruik van de desbetreffende data te voorkomen.

2. Zorg voor consistentie in de bedrijfsvoering
Het is tegenwoordig helaas niet meer de vraag óf je bedrijf getroffen wordt door een cyberaanval, maar wanneer. Ga daarom zelf na waar de meeste schade kan worden aangericht en hoe je deze risico's kunt beperken. Volgens Luc Costers, Country Lead van Nutanix, is consistentie hierin een van de belangrijkste factoren. "Bouw cyber security vanaf de basis en zorg ervoor dat het monitoren en oplossen zoveel mogelijk geautomatiseerd is", laat hij weten.

3. Houd Supply Chain Attacks goed in gedachte
We noemde het al even bij het eerste puntje. Je kunt er nog zo goed voor zorgen dat je je eigen cyber security-beleid in orde hebt, wanneer je toeleverancier geraakt wordt door een aanval ben je net zo goed het haasje. Supply chain aanvallen baren Nicolas Boucquillon, Regional Sales Manager bij CSM, namelijk de meeste zorgen. 

4. Ransomware is een structureel probleem!
Het is natuurlijk geen geheim dat ransomware een van de meest populaire methodieken is van cybercriminelen. Het is namelijk een van de snelste manieren om schade aan te richten bij meerdere partijen. Charl van der Walt, Head of Security Research bij Orange Cyberdefense, vindt dat ransomware als een gezamenlijk probleem moet worden aangepakt. "Actoren moeten gaan samenwerken. Denk aan ontwikkelaars van security, overheden, slachtoffers, etc. De maffia ga je toch ook niet bestrijden door een beter slot op de deur te plaatsen?". Volgens van der Walt moeten organisaties terug naar de dieperliggende oorzaak van dit probleem.

5. Training, bewustzijn en consistentie
Cybercriminelen zijn eigenlijk de experts binnen hun vak. Ook zij maken namelijk gebruik van automatisering. Deze professionalisering maakt het voor slachtoffers moeilijk om snel en adequaat te reageren. Pieter Molen, van Trend Micro, benadrukt daarom het belang van awareness. Gebruikers en medewerkers worden vaak gezien als de zwakste schakel van het spel. Hij laat weten: "We moeten met z'n allen inzetten op training door uit te leggen wat de risico's zijn en waarop mensen moeten letten".

Zorg er als organisatie dus voor dat je deze vijf punten hoog op de agenda hebt staan en zorg voor een consistent beleid op het gebied van cyber security. Lees hier eer informatie over trainingen voor jouw organisatie.

Meer lezen? Ga naar ITdaily