AP adviseert cyber-slachtoffers om schade te verhalen

14 april 2023

Datalekken

Neemt u afdoende beveiligingsmaatregelen om de groeiende dreiging van cyberaanvallen op uw bedrijf tegen te gaan?
TT3P helpt u dit uit te zoeken. Neem contact met ons op.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat wie slachtoffer is geworden van een datalek en daarbij schade heeft opgelopen, de schade moet verhalen. Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen wordt iedereen namelijk wel een keer slachtoffer van een datalek en is het slechts de vraag wanneer...

"Veel bedrijven hebben de veiligheid van hun systemen zelf wel op orde, maar als ze een ander bedrijf inhuren voor bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek, gaat het nog wel eens mis", laat Wolfsen aan EenVandaag weten.

Volgens Wolfsen is het niet zo zeer het aantal datalekken dat stijgt, maar de ernst en de omvang van de datalekken die toenemen. Hoe meer data er op straat komt te liggen, hoe groter de schade is dat een bedrijf kan oplopen. En Wolfsen heeft hier maar één ding op te zeggen: "Heeft u schade opgelopen, verhaal dan de schade."

Natuurlijk voorkomt u bovenstaande het liefst. Leveranciers blijken nou eenmaal een potentiële zwakke schakel te zijn bij cyberincidenten en datalekken. Echter kunnen we vaak niet zonder. Een Security Check bij derden biedt in dit soort gevallen uitkomst.