De kosten van een SOC

Intern vs Extern

Introductie:

Het opzetten van een Security Operations Center (SOC) is een cruciale stap voor organisaties die hun cyberveiligheid serieus nemen. Maar hoeveel kost een SOC nu eigenlijk? De kostenplaat hangt sterk af van de gekozen implementatiemethode: intern of extern. 

Lees meer

Laten we de belangrijkste kostenfactoren eens bekijken.

Kosten van een interne SOC

  • Personeelskosten: Dit is vaak de grootste kostenpost. U heeft analisten nodig om 24/7 monitoring uit te voeren, incidenten te detecteren en erop te reageren, en bedreigingsanalyses uit te voeren. Het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel kan een uitdaging zijn.
  • Technologie-investeringen: U heeft SIEM-tools (Security Information and Event Management) nodig om logboeken te verzamelen en te analyseren, evenals tools voor incident response, threat hunting en vulnerability management. Daarnaast zijn er kosten voor servers, opslag en netwerkapparatuur.
  • Training: Uw analisten moeten continu worden getraind op de nieuwste cyberdreigingen en -tactieken.

Kosten van een externe SOC (MSSP)

  • Managed Security Service Provider (MSSP) kosten: U betaalt een maandelijks abonnementsgeld aan de MSSP voor hun SOC-diensten. Deze kosten zijn vaak voorspelbaarder dan de interne kosten.
  • Technologie-investeringen: In sommige gevallen kan er eenmalige kost zijn voor connectoren om uw systemen te koppelen aan het SOC van de MSSP.

Overige kostenoverwegingen

  • Licenties: Zowel bij een interne als externe SOC heeft u licentiekosten voor de benodigde security-software.
  • Infrastructuur: Bij een interne SOC heeft u mogelijk extra kosten voor datacenterruimte, stroom en koeling.

Conclusie

De kosten van een intern SOC zijn doorgaans hoger dan die van een extern SOC, met name voor kleinere en middelgrote bedrijven. Dit komt door de hoge personeelskosten en de noodzaak om te investeren in dure technologie. Externe SOC's bieden een schaalbaar en kosteneffectief alternatief, waarbij u profiteert van de expertise en technologie van de MSSP.

Uiteindelijk is de beste keuze voor uw organisatie afhankelijk van uw specifieke behoeften, budget en interne expertise.


Lees ook de volgende artikelen, die dieper ingaan op SOC's: