Soorten SOC's

Intern, Extern of in de Cloud?

Introductie:

Een Security Operations Center (SOC) is een cruciaal onderdeel van cybersecurity. Maar hoe kiest u nu de juiste SOC voor uw organisatie? Eén van de belangrijkste beslissingen is het bepalen van het type SOC dat het beste past bij uw behoeften. Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende soorten SOC's.

Lees meer

Intern vs. Extern

  • Intern: Een intern SOC wordt door uw eigen IT-beveiligingsteam bemand. Dit geeft u volledige controle over uw beveiligingsoperaties, maar vereist ook een flinke investering in personeel, technologie en training.
  • Extern: Een extern SOC wordt beheerd door een externe provider, vaak een Managed Security Service Provider (MSSP). Dit is een kosteneffectieve oplossing voor organisaties die niet over de middelen beschikken om een intern SOC op te zetten.

On-premise vs. Cloud-based

  • On-premise: Een on-premise SOC draait op uw eigen hardware en software. Dit geeft u meer controle, maar vereist ook meer onderhoud en kan duur zijn.
  • Cloud-based: Een cloud-based SOC draait op de infrastructuur van een externe provider. Dit is een schaalbare en kosteneffectieve oplossing, maar u bent wel afhankelijk van de beveiliging van de cloudprovider.

MSSP-based SOC

Een MSSP-based SOC is een type extern SOC dat wordt aangeboden door een Managed Security Service Provider (MSSP). MSSP's beschikken over expertise en middelen om uw beveiligingsoperaties te beheren, inclusief logboekanalyse, incidentdetectie en -respons, en kwetsbaarheidsbeheer.

De juiste keuze maken

De beste keuze voor uw organisatie hangt af van verschillende factoren, zoals uw budget, uw IT-expertise en uw beveiligingsvereisten. Overweeg de volgende punten:

  • Grootte van uw organisatie: Grotere organisaties hebben vaak de middelen om een intern SOC te rechtvaardigen, terwijl kleinere organisaties wellicht beter af zijn met een extern of MSSP-based SOC.
  • Beveiligingsvereisten: Als uw organisatie gevoelige informatie verwerkt, heeft u wellicht een intern SOC nodig voor maximale controle.
  • Beschikbare expertise: Heeft u de interne expertise om een SOC te beheren? Zo niet, dan kan een extern of MSSP-based SOC een goede optie zijn.

Conclusie

Er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om SOC's. Door de verschillende soorten SOC's te begrijpen, kunt u de beste keuze maken voor uw organisatie en uw beveiliging naar een hoger niveau tillen.

 

Lees ook de volgende artikelen, die dieper ingaan op SOC's: