De taken van een SOC

De waakhonden van uw digitale omgeving

Introductie:

Een Security Operations Center (SOC) is het hart van uw cyberbeveiliging. Het is een team van professionals die continu uw IT-infrastructuur monitoren en analyseren op verdachte activiteiten. Maar wat doet een SOC nu precies? 

Lees meer

Laten we eens kijken naar de belangrijkste taken die een SOC uitvoert.

 • Logboekanalyse:
  Logboeken registreren alle gebeurtenissen binnen uw IT-systemen. SOC-analisten doorzoeken deze logboeken naar afwijkingen die kunnen wijzen op verdachte activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld een ongebruikelijke loginpoging zijn of toegang tot gevoelige data buiten kantooruren.
 • Incident detectie en response:
  Wanneer een verdachte activiteit wordt gedetecteerd, komt het SOC in actie. Het team onderzoekt het incident om de ernst ervan te bepalen en de impact op uw organisatie te minimaliseren. Dit omvat het isoleren van het getroffen systeem, het indammen van de schade en het herstellen van verloren data.
 • Bedreigingsonderzoek:
  SOC-analisten reageren niet alleen reactief op incidenten. Ze voeren ook proactief onderzoek uit naar dreigingen, ook wel 'threat hunting' genoemd. Hierbij zoeken ze naar kwetsbaarheden in uw systemen en netwerken, die hackers mogelijk kunnen misbruiken. Door proactief op te treden, kan een SOC cyberaanvallen voorkomen voordat ze plaatsvinden.
 • Veiligheidsincident- en event management (SIEM):
  SIEM-tools zijn onmisbaar voor een SOC. Deze systemen verzamelen gegevens uit alle beveiligingsapparaten in uw omgeving, zoals firewalls, intrusion detection systems en antivirus software. SOC-analisten gebruiken SIEM om correlatieanalyses uit te voeren en verdachte patronen te identificeren die kunnen wijzen op een cyberaanval.
 • Vulnerability management:
  Software bevat vaak kwetsbaarheden die hackers kunnen uitbuiten. Een SOC houdt continu uw systemen en applicaties in de gaten op aanwezigheid van kwetsbaarheden. Zodra een nieuwe kwetsbaarheid wordt ontdekt, zal het SOC actie ondernemen om deze te patchen en uw systemen te beveiligen.

Deze taken vormen de kern van wat een SOC doet. Door deze taken zorgvuldig uit te voeren, kan een SOC uw organisatie helpen cyberaanvallen te detecteren, erop te reageren en te voorkomen.

Lees ook de volgende artikelen, die dieper ingaan op SOC's: