MKB opgelet: cybercriminelen vallen steeds vaker kleinere organisaties aan

4 mei 2023

Cyber Security

Volgens onderzoek van ABN-AMRO richten cybercriminelen zich steeds meer op kleinere bedrijven. Dit is zorgwekkend omdat kleinere organisaties vaak een lagere risicoperceptie hebben dan grotere organisaties, waardoor ze kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Het is daarom van cruciaal belang dat kleine bedrijven hun cyber security verbeteren om te voorkomen dat ze als gevolg van nieuwe wetgeving klanten verliezen en om schade aan hun reputatie en financiën te voorkomen.

Kunstmatige intelligentie helpt cybercriminelen

Naarmate bedrijven hun IT-landschap uitbreiden, gebruiken hackers ook steeds meer innovatieve technologieën om hun cyberaanvallen te verbeteren. Kunstmatige intelligentie wordt bijvoorbeeld gebruikt om wachtwoorden snel te kraken, overtuigende phishing-campagnes te creëren en kwaadaardige programma's te ontwikkelen die automatisch verbeteren. Deze technologische ontwikkelingen maken het steeds moeilijker voor bedrijven om hun gegevens te beschermen.

Kleinere organisaties moeten veel meer doen

Het is belangrijk op te merken dat een integrale aanpak van cyber security nodig is om deze bedreigingen te bestrijden. Het onderzoek van ABN-AMRO laat zien dat de risicoperceptie van grotere organisaties is toegenomen, terwijl die van kleinere bedrijven dat niet is. Dit duidt op een gebrek aan urgentie bij kleinere bedrijven om hun cybersecurity-maatregelen te verbeteren. Het is daarom van cruciaal belang dat kleine bedrijven cybersecurity integreren in hun bedrijfsvoering en risicobeheerstrategie.

Te weinig aandacht voor security staat gelijk aan klanten verliezen

De Europese NIS2-regelgeving dringt er bij bedrijven op aan om cybersecurity-overeenkomsten te sluiten met hun directe leveranciers en partners. Deze kritische beoordeling van ketenpartners is nodig om ervoor te zorgen dat bedrijven beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Kleinere bedrijven die niet slagen voor de cybersecurity-test van hun grotere klanten lopen het risico achter te blijven en waardevolle zakelijke kansen te verliezen.

Begin nu met security serieus te nemen

Het onderzoek van ABN-AMRO toont aan dat kleinere bedrijven steeds kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen. Aangezien hackers blijven gebruikmaken van innovatieve technologieën, is het van cruciaal belang dat kleine bedrijven cyber security integreren in hun bedrijfsvoering om financiële verliezen en schade aan hun reputatie te voorkomen. Bedrijven die er niet in slagen effectieve cybersecurity-maatregelen te nemen, lopen ook het risico waardevolle zakelijke kansen te verliezen als gevolg van nieuwe wetgeving en kritische beoordelingen van ketenpartners.

U kunt het ABN-AMRO rapport hier downloaden.