Het belang van digitale weerbaarheid en cyber beveiligingsmaatregelen

6 april 2023

Opinies

Dit artikel is geschreven door Patrick Jordens naar aanleiding van zijn podcast met Erik Rutkens in The Digital Garden.

Digitale weerbaarheid is cruciaal voor organisaties om cyberaanvallen en verstoringen van hun digitale systemen het hoofd te bieden. Met de toenemende afhankelijkheid van technologie en de opkomst van cybercriminaliteit, is investeren in digitale weerbaarheid en cyber beveiligingsmaatregelen belangrijker dan ooit. Deze blogpost behandelt onderwerpen als de maatregelen ter bescherming tegen aanvallen op basis van wachtwoorden, de behoefte aan goede hackers op het gebied van cyberbeveiliging en tips voor cyberbeveiliging voor eigenaren van kleine bedrijven. Bovendien benadrukt de post het groeiende probleem van het tekort aan cyberbeveiligingsspecialisten en het belang van het omarmen van goede hackers voor het verbeteren van de cyberbeveiliging. Door technische oplossingen, mensen en processen te integreren, kunnen organisaties hun digitale weerbaarheid versterken en zichzelf beschermen tegen cyberdreigingen.

Wat is digitale veerkracht en waarom is het belangrijk?

In het constant evoluerende technologische landschap van vandaag is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat uw organisatie over sterke digitale veerkracht en cyberbeveiligingsmaatregelen beschikt. Met de opkomst van cybercriminaliteit en toenemende afhankelijkheid van digitale systemen, kan een inbreuk of aanval verwoestende gevolgen hebben voor uw bedrijf.

Digitale veerkracht verwijst naar het vermogen van een organisatie om weerstand te bieden aan en snel te herstellen van een cyberaanval of andere verstoring van digitale systemen. Dit omvat niet alleen technische maatregelen zoals firewalls en encryptie, maar ook de processen en procedures die van kracht zijn om op incidenten te reageren en schade tot een minimum te beperken.

Een succesvolle cyberaanval kan een breed scala aan negatieve gevolgen hebben, waaronder financiële verliezen, reputatieschade en juridische gevolgen. Door te investeren in digitale weerbaarheid en cybersecurity kunnen organisaties de risico's van deze scenario's minimaliseren en ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn om te reageren in het geval van een incident.

Hoe kunt u uw digitale veerkracht verbeteren?

Er zijn een aantal stappen die organisaties kunnen nemen om hun digitale weerbaarheid en cyberbeveiliging te verbeteren, waaronder regelmatige beveiligingsbeoordelingen, opleidings- en bewustmakingsprogramma's voor medewerkers en investeringen in up-to-date technologie en infrastructuur. Werken met ervaren professionals, zoals cyberbeveiligingsondernemers zoals Erik Rutkens , kan ook een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat uw organisatie goed is toegerust om met veranderende bedreigingen om te gaan.

Afhankelijkheid van bedrijven van IT-infrastructuur

In de wereld van vandaag is bijna elk bedrijf afhankelijk van de IT-infrastructuur. Of het nu gaat om uw salarisadministratie of uw productiesoftware, de meeste bedrijven zijn sterk afhankelijk van technologie. Deze afhankelijkheid is te wijten aan de relatieve moderniteit van platforms, databases en mobiele netwerken, die allemaal zijn vertaald naar IT. Zelfs kleine bedrijven die nauwelijks gebruikmaken van IT lopen risico op cyberdreigingen, ook al realiseren ze zich dat misschien niet.

Cyberdreigingen en ransomware

De meest voorkomende gevallen van cybercriminaliteit zijn ransomware of gijzelsoftware. Criminelen en andere organisaties kunnen deze software gebruiken om malware op uw computer of de IT-infrastructuur van uw bedrijf te installeren. Alle gegevens zijn versleuteld en kunnen niet meer worden gebruikt, waardoor uw computer of IT-infrastructuur onbruikbaar wordt. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de IT-infrastructuur kunnen in paniek raken en moeten beslissen hoe om te gaan met een mogelijke cyberaanval. 100% veiligheid handhaven is onmogelijk, en cyberdreigingen kunnen elk bedrijf overkomen. Open communicatie is belangrijk bij het omgaan met een cyberaanval, omdat het verbergen van het probleem grotere schade kan aanrichten. Uiteindelijk zijn kmo's die geen kennis hebben van IT en cyberbeveiliging in het nadeel als het gaat om het evalueren van de kwaliteit en veiligheid van software die ze kopen, en moeten ze vertrouwen op productvertrouwen in hun IT-leveranciers.

Naast technische beveiligingsoplossingen ook mensen en processen aanpakken

In de wereld van vandaag is cyberbeveiliging van het allergrootste belang en veel bedrijven richten zich uitsluitend op het implementeren van technische beveiligingsoplossingen. Dit is echter niet voldoende, want ook mensen en processen moeten worden aangepakt. Het is cruciaal om een holistische benadering van beveiliging te hanteren en rekening te houden met de reikwijdte van de hele organisatie bij de voorbereiding op een mogelijk incident.

Aan de menselijke kant moeten medewerkers zich bewust zijn van de risico's en weten wat ze wel en niet met data kunnen doen. Het is van essentieel belang om binnen de organisatie een veiligheidscultuur te creëren en ervoor te zorgen dat medewerkers voldoende zijn opgeleid om met verdachte gebeurtenissen om te gaan. Er moeten ook rampenplannen worden opgesteld om mogelijke aanvallen het hoofd te bieden, en er moet een lijst met contactpersonen voor noodgevallen bij de hand zijn.

Bij het overwegen van externe ICT-leveranciers dienen organisaties onafhankelijke controles uit te voeren om er zeker van te zijn dat deze leveranciers het probleem onder controle hebben. De technische kennis van de leverancier kan beperkt zijn en het is essentieel om vast te stellen of ze het goed geregeld hebben. Merken kunnen hierbij helpen door een zekere mate van onafhankelijk bewijs te leveren dat de leverancier inderdaad veilig is. Om de controle over en het vertrouwen in IT-beveiliging te behouden, moeten organisaties zich daarom bezighouden met zowel de technische als de menselijke aspecten van beveiliging.

Bescherming op basis van wachtwoorden: gebruik sterke wachtwoorden en meervoudige authenticatie

De eerste maatregel die mkb-ondernemers moeten nemen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen op basis van wachtwoorden, is ervoor te zorgen dat hun werknemers sterke wachtwoorden gebruiken. Deze wachtwoorden moeten uniek, complex en niet gemakkelijk te raden zijn. Als alternatief kunnen ze ook meervoudige authenticatie of tweestapsverificatie implementeren, waarvoor naast een wachtwoord een code of iets anders vereist is om toegang te krijgen tot een account. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om in te breken en het systeem te compromitteren.

Bescherming op basis van wachtwoorden: vraag IT-leveranciers hoe zij omgaan met wachtwoorden

Ondernemers zouden hun IT-leveranciers ook moeten vragen hoe zij omgaan met wachtwoorden en of hun gegevens veilig zijn. Het is belangrijk om een beeld te vormen van de beveiligingsprotocollen van uw leverancier en hoe zij van plan zijn uw vertrouwelijke informatie te beschermen. Daarnaast moeten ondernemers in het geval van een inbreuk ook vragen naar back-ups en hoe lang het duurt om terug te keren naar een normale of werkbare situatie. Deze informatie helpt ondernemers om weloverwogen beslissingen te nemen en hun gegevens veilig te houden.

Zorg ervoor dat uw back-ups op een andere plaats worden opgeslagen

Het is essentieel om back-ups op een andere plaats op te slaan om te voorkomen dat hackers er toegang toe krijgen. Er moet een apart netwerk worden gebruikt voor back-ups en deze moeten worden opgeslagen op een fysieke locatie waar een hacker niet kan komen. In recente gevallen van ransomware hebben hackers back-upgegevens verwijderd, waardoor het voor organisaties onmogelijk werd om terug te gaan. Dit kan het mkb onder druk zetten om het losgeld te betalen, iets dat indien mogelijk moet worden vermeden. Door ervoor te zorgen dat uw back-ups veilig op een aparte locatie worden opgeslagen, kunnen bedrijfseigenaren gerust zijn in de wetenschap dat hun gegevens veilig zijn.

Betalen voor gegevensherstel: is het het waard?

Bij het omgaan met ransomware-aanvallen is een algemene overtuiging dat als u betaalt, u uw gegevens terugkrijgt. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel het waar is dat de aanvallers meestal hun afspraken nakomen, zijn er gevallen waarin ransomware-aanvallen werden uitgevoerd door statelijke actoren zoals China of Noord-Korea, die mogelijk niet geïnteresseerd zijn in het teruggeven van de gegevens. Bovendien doen sommige aanvallers zich voor als ransomware-aanvallers, maar verspreiden ze in feite malware.

Mogelijke verzekeringsopties

Hoewel betalen voor gegevensherstel niet altijd een betrouwbare optie is, zijn er verzekeringsmaatschappijen die kunnen helpen. Zo kon de Universiteit Maastricht, die slachtoffer werd van een ransomware-aanval, de aanvallers via hun verzekeringsmaatschappij uitbetalen. Hoewel het betalen van het losgeld misschien niet de ideale optie is, is het soms de enige haalbare oplossing. Dit geldt met name voor kleine bedrijven die niet goed zijn toegerust om dergelijke aanvallen af te handelen.

Datalekken melden

Het is belangrijk om te onthouden dat datalekken veroorzaakt door ransomware-aanvallen moeten worden gemeld aan de autoriteiten. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot juridische gevolgen, aangezien individuen en bedrijven wettelijk verplicht zijn om degenen van wie informatie is gelekt te informeren. Hoewel datalekken en ransomware-aanvallen gênant en moeilijk te hanteren kunnen zijn, is het van cruciaal belang om uw stem te laten horen en ze te melden om verdere schade te voorkomen. Nu cybercriminaliteit toeneemt, is het van cruciaal belang waakzaam te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dergelijke aanvallen.

Tips voor cyberbeveiliging voor MKB-ondernemers

Ondernemer zijn brengt een behoorlijk deel van de uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging met zich mee. Hackers en cybercriminelen zijn altijd op zoek naar mazen in de wet om bedrijven uit te buiten en schade toe te brengen, en kleine bedrijven vormen daarop geen uitzondering. Als MKB-ondernemer is het essentieel om cybersecurity serieus te nemen en de nodige maatregelen te nemen om uw bedrijf te beschermen.

Ten eerste is het cruciaal om te begrijpen dat cybercriminelen zich niet op specifieke bedrijven richten. In plaats daarvan zoeken ze naar zwakke schakels om misbruik van te maken. Het kan een soort software in uw branche zijn of zelfs uw persoonlijke gegevens. Wees daarom altijd voorzichtig met de informatie die je online deelt en beveilig je gegevens met sterke wachtwoorden die worden beschermd door een betrouwbare wachtwoordmanager.

Ten tweede hoeven cyberbeveiligingsmaatregelen niet altijd technisch te zijn. Het is essentieel om een duidelijk begrip te hebben van welke gegevens beschermd moeten worden, wie er toegang toe heeft en de mogelijke risico's als er inbreuk op wordt gemaakt. Leid uw werknemers op over basispraktijken op het gebied van cyberbeveiliging en implementeer protocollen zoals het maken van back-ups van uw gegevens, het regelmatig bijwerken van uw software en het gebruik van tweefactorauthenticatie.

Wees ten slotte niet bang om advies in te winnen bij cyberbeveiligingsexperts of gerenommeerde bronnen te raadplegen, zoals boeken, artikelen of websites. Een geweldige bron is het boek "Ik weet je wachtwoord" van Daniel Verlaan en zijn website genaamd "Laat je niet hack maken". Er zijn veel praktische tips beschikbaar voor ondernemers, van basiscomputerbeveiliging tot geavanceerde cyberverdedigingstechnieken . Vergeet niet dat cyberbeveiliging een continu proces is dat aandacht en voortdurende verbetering vereist. Het nemen van de nodige maatregelen om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen is een slimme investering die de reputatie, financiën en klanten van uw bedrijf zal beschermen.

Download ons whitepaper voor meer tips.

Het groeiende probleem van cyberbeveiliging en gebrek aan specialisten

Cybersecurity wordt een steeds belangrijker probleem in de wereld van vandaag. Met de stijging van het aantal cyberaanvallen is het geen verrassing dat er een tekort is aan cybersecurity-specialisten. Deze situatie zal naar verwachting voortduren en er moet iets worden gedaan om het probleem aan te pakken.

Een manier om dit probleem aan te pakken, is het verbreden van de cybersecurity-kennis van alle professionals in verschillende functies. Ook al hoeft niet iedereen jarenlang cybersecurity te studeren, ze moeten op zijn minst een basiskennis hebben van de context binnen hun beroep. Ook de kwaliteit van de software moet verbeteren, met meer aandacht voor zowel functionaliteit als beveiliging. Bovendien moeten managers cybersecurity serieus nemen, aangezien het een managementkwestie is die de hele organisatie raakt.

Ransomware-aanvallen worden steeds agressiever, met de mogelijkheid dat cybercriminelen gestolen gegevens op internet publiceren in plaats van ze alleen maar te versleutelen. Criminelen hebben uit ransomware zo'n geavanceerde en winstgevende industrie ontwikkeld dat het onwaarschijnlijk is dat het probleem snel zal verdwijnen. Bedrijven, vooral in het MKB, moeten zich bewust zijn van dit probleem. Vaak denken ze dat er bij hen ‘niets te halen valt’.  Dit is een naïeve opvatting. Bedrijven moeten cyberbeveiligingsbedreigingen serieus nemen en tegenmaatregelen treffen.

Waarom het omarmen van goede hackers belangrijk is voor cyberbeveiliging

In het digitale tijdperk is cyberbeveiliging een grote zorg voor zowel individuen als organisaties. Nu cybercriminelen een constante bedreiging vormen voor gevoelige informatie, wordt het omarmen van goede hackers, of white hat hackers, steeds belangrijker. Goede hackers beschikken over de vaardigheden en kennis die nodig zijn om kwetsbaarheden in software en hardware te identificeren en te verhelpen, waardoor ze waardevol zijn in de strijd tegen cybercriminaliteit.

De rol van white hat-hackers in cyberbeveiliging

White hat hackers zijn in wezen ethische hackers die hun vaardigheden gebruiken om de cyberbeveiliging te verbeteren in plaats van kwetsbaarheden uit te buiten. Ze zijn experts in het identificeren van netwerkzwakheden en kunnen waardevolle inzichten bieden aan bedrijven en organisaties om hun beveiligingsmaatregelen te versterken. Door goede hackers te omarmen, kunnen bedrijven nauw met hen samenwerken om een betere beveiliging te ontwikkelen en de risico's van cybercriminelen te verkleinen.

Het belang van samenwerking met white hat-hackers

Samenwerken met white hat-hackers kan een essentieel onderdeel zijn van de cyberbeveiligingsaanpak van een organisatie. Deze personen kunnen organisaties helpen zwakke punten te identificeren, aanbevelingen voor verbetering te doen en de effectiviteit van beveiligingsmaatregelen te testen. Door white hat hackers in te schakelen, kunnen bedrijven de black hat hackers, die een constante dreiging blijven, een stap voor blijven. Het omarmen van goede hackers kan bedrijven helpen kwetsbaarheden in hun systemen te identificeren en aan te pakken voordat de slechteriken ze kunnen uitbuiten.